Annons

”Rolig nyhet för ölnördar” – Café har testat Mariestads nya värstingöl

”En stöddig öl – som passar perfekt till rustikt och mustigt käk” skriver Cafés dryckesredaktör Andreas Grube om Mariestads nya limiterade lansering.

Andreas Grube

mariestads_kolsvart_inlandspilsner
Mariestad har i olika omgångar de senaste åren gett sig ut på vad man kallar ”Den Stora Smakresan”, där bryggmästare Richard Bengtsson tillsammans med en kock beger sig ut på en inspirationsresa för att hitta idéer till nya ölsorter.

Tidigare har man dels åkt Göta Kanal och dels rest med ostindiefararen Göteborg till Hong Kong, bland annat i samarbete med stjärnkocken Björn Frantzén.

I år har resan gått med klassiskt ånglok längs inlandsbanan och idag, den 1 december, släpps resultatet av den resan: Mariestads Kolsvart Inlandspilsner (nr 89581, 195 kr, BS).

Det är  en version av en klassisk schwarzbier, en ölsort som sägs vara en av de äldsta man historiskt känner till. Ölen kommer i 75 cl-flaskor som alla har etiketterats för hand och signerats av bryggmästare Bengtsson. Totalt släpps endast 2 000 flaskor.

För ölnördar är det här en riktigt kul bärs, tycker jag. Doft och smak bjuder på gott om brända toner med fokus på kaffe, lakrits och pumpernickel, med subtila övertoner av sirap. För att ha så förhållandevis blygsam alkoholstyrka (4,8 procent) är det en rejält kraftig och stöddig öl som är som gjord för rustika och mustiga viltgrytor, välgrillat kött eller stabbig husmanskost.

Priset tycker jag är i överkant, även om jag förstår att det beror på den limiterade utgåvan. Men smakmässigt sitter den där den ska. Så för den som är sugen på en annorlunda smakupplevelse med historiska förtecken är det helt klart ett spännande köp!

Om du är nyfiken på att se mer om Den Stora Smakresan kan du kolla in den här trailern:

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook
Annons

Dela (498)
Tweeta

Annons


Laddar