Annons
Annons

Markus Krunegård: 6–4–2, det går jag till val på

Popstjärnan om att kallas sexgud, betala 80 procent i skatt, sina utbrändhetssymptom och Mona Sahlins tatuering.

Markus Thunberg

Grattis, Kents avsked måste vara det bästa som kunde ha hänt din karriär.

– Va? De som säger att jag låter som Kent har inte hört min förra skiva, den är mer indie än något jag gjort. Skivan innan kan jag hålla med om, då ville jag göra något snyggare, mer storbolagspop. Men jag gillar Kent och Kents fans får gärna lyssna på mig.

Annons

Det har hänt en del i din karriär på de typ tio år som gått sen du gjorde musik med Laakso. Hur gick löneförhandlingen med bandet till den här gången? 

Gilla Cafe.se på Facebook

– Vi delar lika på alla gager, men jag skriver mer av låtarna så jag tar väl lite mer på dem. Det är också lätt att dela på noll kronor.

Laaksos nya album släpptes i april, varför gör du musik med bandet igen?

– Det har varit en sån grej som känts bra efter tre öl, eftersom vi aldrig slutade. Vi hade lite nya låtar 2012 när jag spelade på Cirkus med både Hets och Laakso som förband. Då tänkte vi fan nu kör vi, men så kollade vi kalendrarna och sa nä vi kör… inte. Efter det bestämde vi att köra 2015, på skämt. Och så blev det.

Vad minns du från den 31 oktober 2015?

– Ingen aning. Gjorde jag nåt dumt då?

Norrköping vann SM-guld i fotboll.

– Äre sant! Fett! Jag åkte tåget ner till Malmö 6.21 den dagen, messade lite med Carla i Eldkvarn (Norrköping mötte Malmö FF på bortaplan i sista omgången). Min äldsta kompis Matte hade en fickplunta med Fernet. Jag undrar fortfarande hur det gick för två gubbar i 60-årsåldern som låg i en rulltrappa på väg upp från perrongen. Asså de hade väntat i 26 år… hoppas de kom in. Sen åkte vi i alla fall till Norrköping och efterfesten. Spelarna hade också supit, men vi var mycket fullare så det är några samtal jag önskar att jag inte haft. De måste ha tyckt att jag var helt jävla dum i huvudet. 19-åringar som tyckte att fyllefarbror skulle gå hem.

När var du senast rädd för ditt liv?

– Jag har haft utbrändhetssymtom med ont i bröstet och känt att jag var nära att kollapsa de senaste veckorna så jag känner mig dödlig över huvud taget.

Krunis. Du kallas Krunis?

– Nä, men jag märker att många som lyssnar på mig kallar mig för det. Min pappa skulle bli glad eftersom han kallades för Krunis. Jag kallades för Krune i Norrköping och han försökte alltid lobba för Krunis.

Vad kallas du hemma i familjen?

– Pappa eller Markus, eller gubbjävel. Sexguden.

Din dotter är 4 år nu. Du har sett filmen Frost en hel del?

– Ja, den är en riktig hit. Jag har faktiskt en kompis som hade en assistent som han behandlade dåligt. Och det är assistenten som nu har skrivit musiken till Frost. Dem man möter på vägen upp möter man på vägen ner.

Vilket är det märkligaste rykte du hört om dig själv?

– Att jag skulle vara heroinist. Det är ett märkligt rykte att jag skulle vara Sveriges Pete Doherty, man ba whaat. Nog för att jag varit ute mycket.

Har du haft problem med alkohol?

– Det är många gånger jag känt att jag ska aldrig mer dricka men jag känner inga problem. Starksprit gillar jag inte att dricka, då kan jag bli riktigt jobbig finne.

Vilken är din lyxigaste vana?

– Jag gillar inte prylar, men resor. Februari och mars vill jag knipsa bort och en kompis har en bra teori: 6–4–2, man kör sex månader i Sverige, fyra månader i nån storstad och så två månader på nån sandstrand. 6–4–2. Det går jag till val på.

Mona Sahlin har din textrad ”mänsklig värme, snälla kom närmre” tatuerad. Vilken politiker borde tatuera en av dina texter?

– Det är väl ganska uppenbart, det finns ett helt parti där andre vice neandertalman och neråt skulle behöva det. Sverigedemokraterna! Men det skulle vara vidrigt om de tog det som slogan, de verkar kunna vända på det mesta till sin fördel.

Är du tatuerad?

– Nej och jag har knappt funderat på det. Det är snyggt med folk som har klantiga tatueringar från när de var 19, men medvetet slarviga modefotograftatueringar är det värsta jag vet. Det blir så Peter Jihde när det ska se busigt ut.

Varför gör du inte som tv-kompisen Josefine Jinder och är med i Så mycket bättre?

– Jag vill inte. Eller man ska aldrig säga aldrig, jag blir väl också 55 någon gång. Men min självrespekt är dyrköpt. Det är inte roligt att se sig i spegeln och tänka du din jävla idiot, jag hatar dig. Och jag tror det skulle bli så om jag såg för mycket av mig själv. Men Josefine kommer att göra det jättebra.

Det har inte pratats tillräckligt mycket om ditt långa hår.

– Jag håller med, det är synd att Flashback är fullt av all annan skit men mitt hår kan de inte ta upp. Det var en liten frigörelseprocess när jag skaffade det efter en dålig period. Jag har ju lyxproblemet att det växer för mycket, och det kan jag inte säga till manliga vänner längre.

Vem är din stilförebild?

– Sångaren i The Gun Club, Jeffrey Lee Pierce, som är plufsig och blonderade sig trots att det inte passade.

Vilken är den sämsta affär du gjort?

– När jag släppte min första soloskiva fick jag årets mest spelade låt (Jag är en vampyr, 2008) men jag hade aldrig haft några pengar så jag tyckte det var helt fine att betala 80 procent i skatt. Det blev ändå 200 000 kronor över. I efterhand var det kanske dumt. Jag kände att någon skulle komma på mig annars, ta mina pengar och springa till typ Panama.

 

”Det är inte roligt att se sig i spegeln och tänka du din jävla idiot, jag hatar dig.”

krune

Foto: Knotan

Namn: Markus Krunegård. Född: 6 april 1979. Familj: Frun Sofie och dottern Helli född 2011. Karriär: Sångare i Laakso som släppte hyllade solodebuten Markusevangeliet 2008. Största framgången hittills med albumet Mänsklig värme från 2012, senaste skivan Härskarens teknik kom 2015. Aktuell: Markus Krunegård turnerar just nu i Sverige. Med Laakso släpper han albumet Greatful Dead 22 april och gör spelningar i Malmö, Göteborg och Stockholm i maj.

Annons

Dela (48)
Tweeta

Annons


Laddar