Mästerkocken Gabriel Jonssons 10 bästa grilltips

Grillning ute

Nu när våren är här är det dags att damma av grillen och ta inspiration av mästerkocken.

Jonas Fiskáare | Foto: Getty  |  Publicerad 2020-04-15 15:13  |  Lästid: 3 minuter

Även om påsken i år på många sätt inte blev som den brukar, är det nog många som fortfarande frossat i olika sorter sill, lax, ägg, kanske en lammstek, såklart mängder av godis och alla andra läckerheter som hör högtiden till. Nu efter påskhelgen börjar våren på allvar (de kyliga temperaturerna till trots) vilket betyder att det är dags för att vårstädning av kylskåpet och en uppdatering av receptbanken. För vårsäsongen innebär också början på en av de mest älskade kulinariska säsongerna: grillsäsongen!

För vad smakar egentligen bättre en skön vår- eller försommarkväll än en bit grillat kött, fågel, fisk eller för all del någon vegetarisk råvara? En njutning som sätter extra guldkant på vardagen, inte minst nu i dessa tider. För maximal njutning och bästa grillresultat finns dock en del saker saker att tänka på. Café har därför tagit hjälp av Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2019 och som driver Youtube-kanalen Ett Gott Land. Tillsammans med Lönneberga har han tagit fram sina bästa grilltips och sina två godaste grillrecept där kyckling är huvudråvara.

Här är Gabriels 10 bästa grilltips:

  1. Råvaran. Kalla råvaror fastnar gärna på gallret, ta fram det som ska grillas en stund innan.
  2. Stressa inte. Vänta på glöden och grilla på rätt temperatur.
  3. Planera. Ta hänsyn till vad du lägger på grillen och anpassa grillningen efter det.
  4. Använd locket. Grillen blir som en ugn och du får en jämnare och snabbare tillagning.
  5. Glaze. Supergott, men tänk på att den lätt bränns så pensla på i slutet och passa noga.
  6. Tillbehör. Inte bara kycklingen blir extra god när du grillar, grilla dina tillbehör också.
  7. Direkt/indirekt. Börja med direkt grillning (ovanför glöden) för härlig grillyta och låt kyckling gå klart på indirekt värme (ingen glöd under).
  8. Grillhygien 1. Rengör gallret när det blivit varmt, om du inte är en sådan som städar gallret direkt när du grillat klart.
  9. Grillhygien 2. Använd olika tänger och fat till den råa/halvfärdiga kycklingen och till den färdiga.
  10. Grillförbud. Respektera eventuella grillförbud, använd stekpannan och grillfunktionen i ugnen.

Gabriels 3 bästa grilltips för kyckling

  • Lårfilén är fetare och därför mer förlåtande, dvs kan grillas längre/hårdare och fortfarande vara saftig, jämfört med en mer mager bröstfilé som du måste passa noga så att den inte blir torr.
  • Grilla kycklingen med skinn på hög värme med skinnsidan ner så att det blir krispigt och får fin färg.
  • Låt kycklingen gå klart på indirekt värme/lägre temperatur, till 72 grader, för ett saftigt resultat.

Tillsammans med Lönneberga har Gabriel tagit fram sina två bästa kycklingrecept som passar perfekt till vårens och sommarens grillkvällar. Den röda tråden är favoritkryddan chipotle, som tillför en skön hetta och rökighet. Se recepten nedan:

Recept – Kycklingkebab

4 portioner – det här behöver du:

  • 1 förpackning Lönneberga Kycklingspett Chili & ingefära, 480g
  • 1 rödlök
  • 1 1/2 dl ättika
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 dl majonnäs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk flytande honung
  • 2 dl passerade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk chipotlepasta (eller efter smak)
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar

Tillbehör:

Libabröd, tomat, gurka och sallad.

Så här gör du:

  1. Syrad rödlök: blanda ättika, socker, vitpepparkorn och vatten i en kastrull och värm upp tills sockret löst sig. Skär löken i tunna skivor och slå lagen över löken. Lägg i en burk och låt svalna.
  2. Röd sås: blanda ihop passerade tomater, tomatpuré och olivolja. Anpassa hettan efter smak med chipotlepastan. Smaka av med salt och peppar.
  3. Vit sås: blanda turkisk yoghurt med majonnäs och honung. Pressa i vitlöken. Salta och peppra efter smak.
  4. Kycklingkebab. Grilla kycklingspetten enligt anvisningarna på förpackningen.
  5. Servering: Skiva brödet och fyll med alla läckerheterna. Och snåla inte med såserna!

Recept – Kyckling med apelsintzatziki

4 portioner – det här behöver du:

  • 1 förpackning Lönneberga Kyckling Lårfilé Chipotle och black garlic, 800g
  • 4 dl matvete
  • 1 zucchini
  • 6 blad svartkål
  • 1 schalottenlök
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 apelsin
  • 1/2 gurka
  • 1 vitlöksklyfta
  • grönsallad
  • salt och peppar

Så här gör du:

  1. Apelsintzatziki: skölj och riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg i en djup tallrik, salta och låt stå cirka 30 minuter. Krama vätskan ur gurkan och blanda med yoghurten. Tillsätt zesten från hela apelsinen, juice från halva, pressa i vitlöken och smaka av med peppar och eventuellt mer salt.
  2. Matvetesallad: koka matvetet enligt förpackningen. Finstrimla zucchini, svartkål och lök, stek i rikligt med olivolja tills de får färg. Vänd ner matvetet och stek ytterligare någon minut. Smaka av med salt och peppar.
  3. Kyckling: grilla enligt anvisning på förpackningen och pensla mot slutet med glazen Black Garlic som medföljer.
  4. Servering: servera kycklingen med matvetet, tzatzikin och en grönsallad. Njut!
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-04-15 15:14