Annons
Annons

Hjälp kroppen att tackla mörkret – här är 5 livsmedel som är rika på D-vitamin

Under vinterhalvåret är det extra viktigt att få i sig D-vitamin eftersom vi inte exponerar huden för solljus på samma sätt som på sommaren. Extra viktigt är det för vegetarianer.

Thowe Wagner Larsson

D-vitamin kallas ofta för solskensvitaminet eftersom våra kroppar bildar D-vitamin när vår hud exponeras för solljus. Under vinterhalvåret när solen inte är lika stark är det viktigt att vi istället får i oss D-vitamin genom vår kost eftersom våra kroppar inte kan bilda vitaminet på egen hand.

Annons

Om vi inte får i oss tillräckligt med D-vitamin riskerar vi förutom att bli trötta och förkylda även en rad mer allvarliga sjukdomar. Studier visar på samband mellan D-vitaminbrist och olika cancerformer som till exempel bröstcancer och prostatacancer.

Enligt Livsmedelsverket är fet fisk en stor källa till D-vitamin och de fem bästa sorterna är abborre, gös, skarpsill, tilapia och böckling. Även lax, sardiner och makrill har stora doser D-vitamin.

Förutom fet fisk är även äggula, kantareller, kyckling och lättyoghurt (berikas ofta med vitaminet) källor till D-vitamin.

äggfasta

Eftersom de flesta livsmedel med hög dos D-vitamin är animaliska råder man särskilt vegetarianer och veganer att äta tillskott av vitaminet för att vara säkra på att få i sig den dagliga rekommenderade dosen.

Annons

Dela (8)
Tweeta

Annons


Laddar