5 anledningar till att du borde testa att äta oumph

Oumph är sojaproteinet som har tagit veganer och vegetarianer med storm – och nu är det köttätarnas tur. Men vad är oumph? Och hur kan det vara så nyttigt?

Mikaela Råberg  |  Publicerad 2016-01-25 17:12  |  Lästid: 2 minuter
oumph-chili

Fuskköttet av soja har funnits på marknaden i drygt ett och ett halvt år, men oumph är långt ifrån vardagsmat för de flesta av oss.

Har du inte testat oumph än följer här en lite introduktion om vad det är. Förutom den grymma smaken är det också bra både för dig och för miljön.

1. Det är sjukt gott

Till skillnad från andra vegetariska och veganska proteinprodukter har oumph en unik fiberaktig struktur och en ”tuggig” konsistens som går hem hos de allra flesta oavsett om du är vegan, vegetarian eller köttätare.

Oumph-burger

2. Det är bra för dig

En dietist har kallat oumph för ”bland det näringstätaste jag sett” och produkten är fullproppad med protein, järn, fibrer och folsyra – men är samtidigt kalorisnål och näst intill fettfri. Eller vad sägs om 0,5 gram fett, 0 gram kolhydrater och 17 gram protein per 100 gram. (beräknat på The Pure Chunk). Sojan som används är inte genmodifierad och produkten innehåller endast vatten, sojaproteinkoncentrat och kryddor.

3. Det funkar till allt

Oumph kan stekas, grillas, friteras och kryddas precis som du vill.

– Det går inte att misslyckas, lovar kocken Anders ”Ankan” Linden, Livsmedelsverket.

4. Du sätter själv smaken

Hittills finns oumph att köpa i åtta varianter, tre naturella och fem med ekologiska kryddningar, så som grill, timjan och vitlök, pulled, kebab och jerk.

oumph-dinner

5. Det är bra för miljön

Ett helt kilo oumph motsvarar 30 gram nötkött när det kommer till klimatpåverkan. Indikationen är att oumph är mellan dubbelt och fyra gånger så bra som kyckling, beroende på hur kycklingen är uppfödd och var den kommer ifrån.

Här hittar du oumph:

O’Learys var den första restaurangkedjan i Sverige som satte oumph på menyn och sedan januari serverar Max den veganska burgaren BBQ Sandwich med pulled oumph.

Vill du tillaga maten själv hittar du produkten i frysdisken på City Gross och i många Ica- och Coop-butiker.

Källa och foto: Oumph!

Mer läsning!

28 restauranger alla vegetarianer och veganer borde testa >

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-29 22:45