Michelinkrogen Esperanto går i konkurs – stänger restaurangerna direkt

Esperanto begär konkurs och stänger direkt.

Restaurangerna Esperanto, Imouto och Shibumi ansöker om konkurs på grund av dålig lönsamhet. "Det är med stor sorg som vi nu tvingas stänga våra kära restauranger", meddelar stjärnkocken Sayan Isaksson genom ett pressmeddelande.

Sofia Börjesson  |  Publicerad 2018-06-21 16:10  |  Lästid: < 1 minuter

I 13 år har Esperanto och systerrestaurangerna Imouto och Shibumi prisats för sin verksamhet, men torsdagen den 21 juni 2018 tog resan slut. Restaurangerna har under det gångna året upplevt ojämn beläggning vilket inte har täckt företagets kostnader, och därför har styrelsen nu ansökt om konkurs.

Det innebär att restaurangerna stängs med omedelbar verkan, och de planerade sommarsatsningarna Sommarsalongen och Shibumis Backyard BBQ, som skulle ha haft årspremiär nästa vecka, kommer inte heller öppna.

Stjärnkocken Sayan Isaksson skriver följande i ett pressmeddelande:

Jag skulle med detta meddelande vilja passa på att rikta ett stort tack till alla de gäster som har besökt oss genom åren och som har fyllt restaurangerna med liv och glädje. Tack även till alla våra underbara leverantörer som med sin passion och kunskap präglat våra restauranger.

Ett stort tack givetvis också till alla fantastiska medarbetare som jag har haft den stora äran att jobba med genom alla år. Vi är verkligen ledsna från företagets sida över den svåra situation som uppstår för de anställda i samband med stängningen.

Det har varit ett stort äventyr fyllt av kreativitet, kamratskap och kärlek. Därför är det med stor sorg som vi nu tvingas stänga våra kära restauranger.

Sayan Isaksson med personal

Restaurangen Esperanto öppnade 2005 och har förärats med en stjärna i Guide Michelin under åren 2007 till 2018. Den har även vunnit Bästa restaurang i White guide fem gånger och DN:s restaurangpris gulddraken i kategorin lyx en gång. Även relativt nyöppnade sushibaren Imouto (2015) har fått en stjärna i Guide Michelin och fått pris för Årets stjärnskott i White guide.

Stjärnkocken Sayan Isaksson som har drivit restaurangerna har även gjort nobelmiddagen två gången, 2015 och 2016.

Mer om Esperanto och Sayan Isaksson:

Stjärnkocken Sayan: "Herregud den där rätten borde aldrig ha sett dagens ljus"

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 03:24