Hoppa till innehåll

Midsommarmaten som ger mest rester

En ny undersökning berättar en del om svenskarnas matvanor kring midsommar. Både vilken mat vi absolut inte vill vara utan vid firandet, men också vilken som resulterar i mest rester.

De viktigaste rätterna och tillbehören på midsommarbordet är enligt undersökningen färskpotatis (77%), jordgubbar (56%) tätt följt av gräddfil, gräslök och rödlök (54%). Bland sillarna visar sig matjessill (41%) och inlagd sill (36%) vara favoriter.

En prioritetsordning som nog de allra flesta midsommarälskare kan skriva under på. Men på vilka punkter överskattar vi egentligen vår aptit? Vad köper vi alltid alldeles för mycket av? Kolla in topp fem-listan nedan!

Foto: Getty Images

Den midsommarmat som resulterar i mest rester:

1. Sill (Inlagd sill, senapssill, matjessill, löksill, skärgårdssill) 

2. Färskpotatis

3. Janssons frestelse

4. Prinskorv

5. Köttbullar

    Undersökningen har genomförts av Verian, tidigare Kantar Public, på uppdrag av HelloFresh. Den bygger på 1 005 intervjuer med den svenska allmänheten 18–84 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 16 – 24 april 2024.

    Nyhetsbrev

    Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.