Hoppa till innehåll

Min vän N och den stora koppspirationen

Min vän och kontorskollega N och jag har ju, som eventuellt framgått genom den oerhört låga frekvensen av min vän N-relaterade blogginlägg de senaste veckorna, inte träffats så mycket de senaste veckorna. Vi tog ju semester båda två, vilket förstås inte nödvändigtvis hade behövt innebära att vi tog semester från varandra, men det är så … Continued

Min vän och kontorskollega N och jag har ju, som eventuellt framgått genom den oerhört låga frekvensen av min vän N-relaterade blogginlägg de senaste veckorna, inte träffats så mycket de senaste veckorna. Vi tog ju semester båda två, vilket förstås inte nödvändigtvis hade behövt innebära att vi tog semester från varandra, men det är så att säga oundvikligen det som händer när vi tar semester eftersom vi under de fem år eller så som vi har känt varandra än så länge har umgåtts totalt tre gånger utanför kontorstid. (Den första gången var på premiären av Indiana Jones och kristalldödskallens rike 2008, den andra gången var när vi fick provspela nya Guitar Hero 2010 och den tredje gången var när vi åt hamburgare på vägen över gatan från kontoret en gång förra året.)

Och, ja, vad jag har gjort under sommaren vet ni ju. (Inte så jättemycket. Förutom det där med barnet.) Under tiden har min vän N rest lite kors och tvärs över världen. För det är sånt han gör om somrarna. Bland annat har han rest till London. Varifrån han hade med sig en present till mig. Presenten var kaffekoppsformad. Min vän N utbrast muntert: ”Den är till din samling!”.

Och för att förstå det måste man väl eventuellt komma ihåg att min vän N för en tid sedan var i Frankrike. Och med sig hem hade han en kaffekopp som man kan läsa mer om här. Om man inte orkar klicka på länken kommer även en bild här:

Kopp1

Ja. Ni förstår ju. Det var en stjärtkopp.

Och från London hade alltså min vän N nu med den här. Till min ”samling”.

IMG_2374

Och som ni förstår är det ju svårt att argumentera med en kontorskollega som precis har gett dig en kaffekopp till din samling om att du inte har en samling när du bevisligen nu har det. Med den nya, lite mer anglofila, koppen medföljde dessutom även en anekdot om hur min vän N hade fått syn på den i skyltfönstret i en liten presentbutik i London och glatt utbrustit till sin fru: ”Den måste jag köpa till Fredrik!”. När min vän N:s fru bemötte detta med den skeptiska blicken förklarade min vän N tydligen detta mycket uppspelt med: ”Till hans samling!”.

Väl inne i butiken ska han tydligen ha varit tvungen att luta sig över en disk, genom ett hav av upphängda t-shirts med olika skojiga tryck, för att kunna ta koppen direkt ur skyltfönstret. Tydligen stod den bara där ”som en kul grej”, det var ingen i butiken som på allvar hade räknat med att någon faktiskt skulle vilja köpa den. Min vän N löste givetvis alla eventuellt pinsamma stämningar gentemot personal och övriga kunder med att glatt utropa: ”It’s for my friend Fredrik in Sweden! He has a collection!”. Och sedan visade han dem en bild på mig i sin mobil, som han tog av mig när han precis hade gett mig den franska stjärtkoppen.

Jag försökte förstås argumentera med honom en kort stund idag om detta, trots allt. Han hävdade då buttert att det faktiskt var ”otacksamt” om jag inte drack kaffe ur min nya kopp nu meddetsamma. Jag förklarade då, som man gör, att jag minsann inte tänkte gå runt i kontorshotellets gemensamma kök och förklara mitt val av kopp för IT-konsulter och livscoacher som jag inte känner. Igen. Men då såg min vän N sårad ut och mumlade ”då går jag och dricker kaffe utan dig!”. Och så tog han den nya koppen och gick ut till kaffemaskinen i kontorshotellets gemensamma kök. Och, ja, jag ville ju givetvis inte verka otacksam, för en present är ju liksom ändå en present, så jag gick efter. Min vän N gjorde en stor latte i min nya kopp, och en liten espresso i sin (helt vanliga vita) kopp. Det tar ganska mycket längre tid för maskinen att göra en latte. Och när min vän N:s espresso var klar vände han sig genast om och sprang in på vårt kontorsrum. Och kvar stod jag och väntade på min latte. Och sen kom receptionisten och några olika personer som kanske eller kanske inte är IT-konsulter.

Och de tittade på min kopp. Och jag tittade på dem.

Och sen skulle jag förklara allt det här.

Det gick inte svinbra.

Och sen gick en av vaktmästarna förbi och utbrast: ”Vänta nu, är det inte du som har en sån där kopp med en rumpa på också?”

Så nu antar jag att jag faktiskt måste starta en samling. För annars är jag killen med två koppar.

Jag tror att det är värre att vara killen med två koppar än killen med en samling.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.