Hoppa till innehåll

Mina tre töntigaste semesterbilder

På min dator har jag tre mappar där jag samlar årets semesterbilder. En mapp där de privata bilderna finns, en med de som jag lagt ut på bloggen och en med mina så kallade ”skämsbilder” – de foton jag tagit som av olika anledningar blev lite töntiga. Jag tänkte att vi skulle ta en liten … Continued

På min dator har jag tre mappar där jag samlar årets semesterbilder. En mapp där de privata bilderna finns, en med de som jag lagt ut på bloggen och en med mina så kallade ”skämsbilder” – de foton jag tagit som av olika anledningar blev lite töntiga. Jag tänkte att vi skulle ta en liten koll och se vad man kan hitta i den mappen:

PB

Bild 1: Strändernas svall

När jag satt och fixade med den här bilden var jag nog inledningsvis ganska nöjd med den. Tyckte att den förmedlade känslan av att stå på en sandstrand och låta vågorna skölja över fötterna och allt sånt där. Då kom min flickvän förbi. ”Åhh”, sa hon. ”Så du har börjat plåta för Gallerix?” Och då såg jag: hon hade helt rätt, bilden skulle lätt kunna hänga över en svart skinnsoffa med den extremt utspärrade texten ”B  E  A  C  H” under. In i skämsmappen med dig.

pb2

Bild 2: Den ledsna apan

Jeongmee Yoon och Gary Winogrand är två exempel på fotografer som tagit fantastiska bilder när de besökt djurparker med sina barn. Det finns nämligen inget som symboliserar det mänskliga tillståndet bättre än ledsna djur i burar. Så när vi besökte Ystad Zoo häromdagen tänkte jag göra likadant. Problemet är ju bara att djuren i svenska djurparker har det ganska så mysigt och mysigt gör ju fan inga starka bilder! Efter ett tag hittade jag dock den här apan som satt ensam på en gren och såg ledsen ut. Jackpot! Åhh, vad nöjd jag var över mig själv. I alla fall tills jag insåg: Jag var ju inte intresserad av den där skitapan. Jag var ju intresserad av att ta en stark bild och det gör bilden pretentiös och pinsam. Så in i skämsmappen med dig!

pb3

Bild 3: Solrosen och humlan

Redan medan jag tog den här bilden kände jag mig av någon anledning lite olustig. Och när min flickvän plötsligt började asgarva åt mig insåg jag varför: Börjar man ta närbilder av odlade blommor har man passerat någon slags amatörfotografisk gräns, lite som när hascharen tar jungfrusilen. Och om man till på köpet blir upphetsad över att en humla går över blomman och tänker att den kanske kan symbolisera ”kvinnan” och ”erotiken” – ja då är man inte långt ifrån att börja plåta talgoxar med teleobjektiv, frostnupna rönnbär och barn som tankfullt stirrar in i stearinljus. Seså, in i skämsmappen med dig bildjävel.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.