Miynt släpper album och video gjord tillsammans med Hedda Stiernstedt: ”Disco-texter har oförtjänt dåligt rykte”

Svenska Miynt släpper nytt album och väljer sina popkulturella favoriter.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2022-05-06 09:38  |  Lästid: 2 minuter

Miynt är kanske ännu ett någorlunda okänt namn i Sverige men har satt soft rock-hjärtan i brand jorden runt sedan några år tillbaka. Hennes blandning av psykedelia, shoegaze, indie och dåsig disco har lovordats av, bland många andra, Interview Magazine, The Guardian, i-D och The Fader.

När Miynt, eller Fredrika Ribbing, släpper sitt debutalbum Lonely Beach så är förväntningarna således höga. Kanske kommer också det svenska genombrottet med det nya albumet, som precis gav henne en utnämning till ”Framtidens artist” av P3.

Lonely Beach innehåller allt från shoegaze till disco till psykrock och har lovordats på förhand. I samband med albumet släpps också en video regisserad av skådespelerskan Hedda Stiernstedt, inspirerad av Bergmans Persona:

Café bad Miynt plocka fram sina favoriter ur pophistorien.

Bästa låten: Finns så många bra låtar men just idag måste jag säga Circles med Tussilago för att det är min vår-låt! Jag blir glad, nyfiken och melankolisk på samma gång när jag lyssnar på den.


Bästa albumet: Viagra boys - Streetworms. Jag tycker att den skivan är genial och håller hela vägen.


Bästa balladen: Next to you med Sam Evian och KAZU. Vet inte om det räknas som en ballad, men det är i alla fall en fantastisk låt som flirtar med balladformatet. Kanske det vackraste som gjorts.


Bästa beatet: Kids with guns med Gorillaz. Återkommer alltid på något sätt till Demon days samt Plastic Beach-skivan. Tycker Kids with guns beat är så fett i sin enkelhet. Ibland är en bra basgång det enda som behövs.


Bästa covern: Ironman med the Cardigans. En amerikansk kompis spelade den för mig och jag blev såld. Det är som att gå in i ett märklig halvjazzigt rum där Nina Persson sitter vid något slags podie och svarar på frågor och sen går man hem igen. Mycket bra!


Bästa introt: Work this time med King Gizzard & The Lizard Wizard. Först är det 12 sekunder monoton trumma och sedan vaggas man in I något slags dimmigt mys. Tycker mycket om kontrasten mellan dessa men tycker framförallt om att den där första trumman liksom inte gör anspråk på vara någonting annat än just den där trumman.

Bästa gitarrsolot: ÄLSKAR Thee Oh sees låt The axis. Gitarrsolot börjar efter halva låten och i princip förstör låten på ett brutalt men uppfriskande sätt. Det är som att någon sätter på en motorsåg i huvudet. Det gillar jag. 


Bästa textraden: Jag tycker att disco-texter har fått oförtjänt dåligt rykte. En av mina absoluta favoriter kommer från låten Teardrops med Womack & Womack (tycker dock bättre om Neil Frances cover på denna låt). Texten lyder ”And the music don’t feel like it did when I felt it with you”. Den raden är så enkel men så meta och genial att jag inte vill göra mer musik. Hejdå.

Bästa förtexterna till en film: Nu börjar filmen?


Bästa tv-serien: Måste säga Twin Peaks, det hände någonting med mig efter att jag såg den första gången.


Bästa tv-seriescenen: Jag är alldeles för lite tv-seriemänniska för att komma på något. Men kanske den absolut sista scenen på hela Game of thrones? För då kände jag verkligen nu räcker det, vill inte se mer.


Bästa tv-serievinjetten: Twin Peaks.

Bästa romanen: Maken av Gun-Britt Sundström. Relationsdrama i 60-talets Stockholm som fortfarande känns högaktuell.


Bästa karaktären: Dale Cooper i Twin Peaks spelad av Kyle MacLachlan. Tyckte till och med om säsong 3, jag uppskattade att man inte förstod någonting.


Bästa Youtubeklippet: Finns ett jättebra klipp på när en fiskmås sitter på en annan fiskmås som flyger? Brukar dock mest kolla Ted Talks om psykologi och sminktutorials.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-05-06 11:15