Modechefen tipsar: Bästa presenten till klocksamlare och snyggaste dunjackan i vinter

Man i vida byxor, dunjacka och man i polotröja

Cafés modechef Daniel Lindström svarar på läsarfrågor. Den här gången tipsar han bland annat om snygga sovkläder och hur du bär upp en polotröja stilfullt under kavaj.

Daniel Lindström  |  Publicerad 2020-12-21 11:36  |  Lästid: 3 minuter

1. Tips på korthållare?

Fråga: Jag ska övergå från plånbok till kortfodral, eftersom man aldrig bär kontanter. Vad ska man tänka på när det gäller korthållare? Det finns väldigt många modeller där ute. /Johan Nilsson

Svar: Jag tycker att en bra korthållare ska ha flera små fack så att man kan sortera kort och kvitton. Sen är det kul med färg! Alla andra accessoarer är oftast svarta, men ett litet kortfodral kan vara kul om det syns lite extra när man har det framme. Valextra (bilden) gör fina!

2. Bästa presenten till klocksamlare?

Fråga: Min pojkvän fyller år i februari och jag har lite panik när det gäller presenter. Hans största intresse är klockor, men jag har inte direkt budget för att ge honom ett nytt arbandsur. Några förslag? /Amanda Johansson

Svar: För en entusiast är boken Rolex – The Impossible Collection (Assouline) kul och intressant läsning. Framför allt är det fantastiska bilder på unika modeller och personer som bär Rolex med olika historier.

3. Snyggaste sovkläderna?

Fråga: Finns det snygga pyjamasar för killar, och i så fall var? /Jonas Lidberg

Svar: Kolla in svenska Nufferton, CDLP eller danska Tekla (bilden). Det sistnämnda varumärket är proffs på moderna sängkläder, och de behärskar även detta område.

4. Varför delad tå på derbyskor?

Fråga: Varför har vissa derbyskor ett delat tåparti? Är det bara en stilmässig detalj eller har det någon funktion? /Gustaf Torsson

Svar: Vissa skotillverkare kallar detta ”Norwegian split”. Förr var detta ett sätt att spara på dyrbart läder genom att slippa skära ut tåpartiet ur ett enda stycke. Delad tå passar bättre på lite mer robusta modeller.

5. Huvudsaken med halsduken?

Fråga: Det finns så många olika typer av halsdukar att köpa i vinter. Långa, korta, mönstrade, tjocka, tunna ... Vad ska jag välja, tycker du? /Anders G

Svar: En halsduk behöver vara lite större så att du kan vira den åtminstone ett varv runt kroppen. Personligen skulle jag välja en med lite färg. Varför inte en halsduk i turkos eller rosa?

6. Hur bär jag vida byxor?

Fråga: Jag tycker att det ser snyggt ut med herrbyxor som är vida nedtill och har märkt att många varumärken har det i sitt sortiment nu. Vad ska man tänka på när det gäller kombinationen med andra plagg? /Dennis Sjösten

Svar: Det är snyggt med en tajt överdel som står i kontrast till de vida byxorna. När det gäller skor kan man välja en lite kraftigare modell, en för nätt sko försvinner helt under byxan.

7. Polotröja under kavaj?

Fråga: Kan man ha polotröja under en kavaj, och i så fall vilken modell och färg? /Adam Björkstedt

Svar: Absolut. Man kan ha polotröja till en smokingjacka till och med! Om du ska vara ”elegant” väljer du en tunn tröja, gärna i merinoull, så att den inte tar för mycket plats. Men om du till exempel har en lite större kavaj i manchester kan du ha en grov och matig polotröja under. Lite lärar-look.

8. Vilken dunjacka ska jag köpa?

Fråga: Jag letar efter en dunjacka som verkligen håller mig varm i vinter. Inget tunt tjafs, utan en rejäl pjäs som pallar en isvinter. Tips, tack! /David Henriksson

Svar: The North Face 1994 Retro Himalayan Parka är gjord för extrema förhållanden och kommer definitivt att skydda dig genom en svensk vinter. De nya modellerna är uppdaterade med Futurelight-membran, vilket gör att jackan även andas.

För att skicka in frågor till Daniel, skriv ett mejl till daniel.lindstrom@cafe.se.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-12-21 11:36