Möt Joel Ågren – Cafés nya chefredaktör

Joel Ågren Café

Cafés nya chefredaktör om den här tidningens framtid – och frisyrhån från José Mourinho.

Joakim Almén | Foto: Sanna Dahlén  |  Publicerad 2021-09-01 14:38  |  Lästid: 2 minuter

Sveriges äldsta och bästa mode- och livstilssvarumärke har fått en ny chefredaktör. 35-årige örebroaren Joel Ågren kommer närmast som redaktionschef för Café och syskontidningen King och efterträder Kristofer Steneberg som chefredaktör för Café och King.

Stort grattis Joel! Hur känner du inför din nya roll?

– Det känns såklart väldigt kul, ärofyllt och lite läskigt att axla chefredaktörskapet efter Kristofer. Jag inledde min journalistkarriär som praktikant på King för nästan exakt tio år sedan, så att nu blir chefredaktör för Sveriges två vassaste livsstilsmagasin känns som en föredömlig cirkelslutning. Intresset för varumärkena, både bland läsare och annonsörer, har nog aldrig varit större, så tajmingen kunde knappast varit bättre. 

Du kommer senast som redaktionschef för Café och King. Vad tar du med dig från dina tidigare erfarenheter till chefredaktörsposten?

– Att notoriska deadlinesurfare enklast motas i grind med fejkade tryckdatum. Och att det alltid är en god idé att jobba med människor som är smartare, och roligare, än en själv. 

Vad innebär det här för läsarna? Blir det några förändringar?

– Vi jobbar ständigt med att vässa läsarupplevelsen, både i print och på sajt. En del i det arbetet är att bli ännu bättre på att särskilja de bägge titlarna åt. Där finns det en del arbete kvar att göra, även om vi kommit en bra bit på väg. Annars kommer det mesta att vara sig likt. 

Joel Ågren tillträder som chefredaktör för Café och King 1 september. Foto: Sanna Dahlén

Du lär ju ha samlat på dig ett gäng riktiga goda anekdoter med nästan ett decennium som tidningsmakare. Har du någon smaskig historia av ”off the record”-karaktär att bjuda på?

– Det finns såklart ett gäng – från hotfulla agenter som vägrat lämna en ifred innan varje spår av frispråkighet i en omslagsintervju är borta, till artister med kontrollbehov som personligen övervakat retuscheringsarbetet av sitt magasinomslag på redaktionen i Solna. Men namnen tar jag med mig i graven.  

Du var själv porträttskribent i många år. Berätta om en minnesvärd kändisintervju.

– José Mourinho gjorde sig lustig över min frisyr när jag intervjuade honom i Madrid för några år sedan. Det piggade upp.

Hur ska en bra chef vara?

– Lyhörd, kommunikativ och generös med utlägg. 

Jag har ju jobbat med dig i några år och en av dina utmärkande egenskaper är ditt lugn. Hur får man dig förbannad? KAN du ens bli förbannad?

– Jag har möjligen mediesveriges längsta stubin. Kompenserar med att gå runt och tjura när saker inte går som jag vill och det är ju sannerligen inte heller särskilt sympatiskt. Får jobba på det.

Till sist…

Favoritöl? 
– Stigbergets West Coast IPA. 
Favoritgin? 
– Stockholms Bränneri. 
Favoritjeansmärke? 
– Jeanerica.
Favoritartist? 
– Thåström. 
Bästa tv-serie senaste fem åren? 
– Chernobyl.
Löpning eller gym? 
– Löpning.
Vilken är din vanligaste look-alike? 
– Jonathan Van Ness.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-09-01 14:59