Hoppa till innehåll

Café möter okända svenska superregissören bakom världens dyraste tv-serie

Charlotte Brändström heter svenska doldisen tillika internationella superregissören som regisserar två avsnitt av den extremt emotsedda Sagan om ringen-serien på Amazon Prime Video.

På meritlistan finns enorma produktioner som Den osannolika mördaren, Grey’s Anatomy, Arrow, The Outsider, The Witcher och mycket mer. Trots det är regissören Charlotte Brändström i Sverige nästan helt okänd för den breda allmänheten.

Nu regisserar hon världens genom tiderna dyraste tv-serie som dessutom utspelar sig i Tolkiens omåttligt populära värld. Café fick en pratstund med Brändström om Sagan om ringen, galna fans, Henry Cavills enorma hund och vad som gör en riktigt bra actionscen.

Charlotte under inspelningen av Sagan om Ringen – Maktens Ringar i Nya Zeeland. Foto: Amazon Prime Video

Beskriv känslan när du fick det här jobbet!

”När jag fick manusen till mina avsnitt tänkte jag ’Wow, det här är en regissörs dröm’. För de hade allt. De hade jättemycket action och mycket drama. Sedan var det väldigt roligt att jobba med båda författarna som skapat serien, därför att de är otroligt passionerade. De är alldeles tokiga i Tolkien, kan allt om honom. En av författarna kan tala lite alviska. Man läser lite på olika forum att somliga tycker illa om serien innan de sett någonting. Bara för att det är Tolkien. Men jag tror att de (författarna reds. anm.) varit lojala mot materialet.”

Berätta mer om din egen relation till Tolkien?

”Jag har alltid tyckt mycket om Tolkien av en massa anledningar. För det första läste jag böckerna för längesedan, jag fick dem i julklapp. Sen såg jag såklart långfilmerna som jag tyckte otroligt mycket om. Jag älskar episka äventyrsfilmer som också är karaktärsdrivna. Det jag tycker väldigt mycket om hos Tolkien är att hans fantasivärld är väldigt realistisk. Kartor, olika befolkningar, språk… Allt känns väldigt verkligt och grundat. Vi har varit väldigt försiktiga på det här projektet att vara väldigt trovärdiga och inte gå ifrån det han trodde på, den stilen han satte.”

Du var inne på att dina avsnitt i Maktens ringar innehåller mycket action. Det känns genomgående i mycket av det du regisserat?

”Idag har det blivit lättare för kvinnliga regissörer att komma igång och göra olika grejer, men för tjugo år sedan var det faktiskt inte så lätt. Så när de såg en kvinna komma in sa de alltid ’Vi har en jättefin sentimental romcom här…’ Och då tänkte jag att jag vill inte bli typecastad för sånt här. Jag vill göra action. Jag vill bli jättebra på action. De bästa actionscenerna för mig är de som blir dramatiska. Som berättar en story. Det måste vara spektakulärt, men något måste också stå på spel.”

Budgeten för The Lord of the Rings: The Rings of Power uppges vara 58 miljoner dollar per avsnitt. Foto: Amazon Prime Video

Med serier som Arrow, Grey’s Anatomy och The Witcher har du regisserat flera projekt med stor, dedikerad fanbase. Hur mycket funderar man på nördreaktionerna innan?

”Den här gången tänkte jag lite mer på det, eftersom det höll på så himla länge. Det har varit stora nördreaktioner i nästan ett år nu. När jag började på Witcher tänkte jag inte så mycket på det. Vi hade mest spelet hemma och min son spelade det. Så jag kände till världen, men jag visste inte att det skulle vara en så stor nördreaktion. Men på Witcher var det ganska bra, för nördarna försvarade projektet ganska mycket. Det var några kritiker som inte tyckte om det och då kom nördarna in och blev förbannade på kritikerna. ’Ni har inte fattat någonting. Om ni inte kan världen, så låt bli att kritisera.”

På tal om The Witcher. Stämmer det att huvudrollsinnehavaren Henry Cavill nästan alltid har med sig sin enorma hund överallt?

”Henry Cavill lämnar aldrig sin hund. Han sa till mig att det roligaste för honom med att tjäna mycket pengar var att ha en privatjet för att kunna flyga sin hund. Det var det viktigaste för honom.”

Hunden var med på inspelningen av The Witcher?

”Han var med på plats, hela tiden. Han skällde ibland under scenerna så Henry var tvungen att gå och snacka med honom.”

Mr. Witcher, Henry Cavill, med sin ständigt närvarande hund Kal. Foto: Getty Images

Avslutningsvis. Sauron är ju ondskan personifierad, kan man säga. Men om du skulle tvingas säga något positivt om honom?

”Jag skulle säga en sak som en gammal fransk regissör har sagt. Jean Renoir. Han sa att det ledsammaste här i världen är att alla har sina skäl, alla har sin agenda. Det ligger alltid en anledning bakom allt. Alla har ett gott skäl att göra det de gör. Om man sätter sig in i det förstår man nästan alla. Jag skulle säga att Sauron har väldigt goda anledningar att vara den han är.”

Sagan om ringen: Maktens ringar har premiär på Amazon Prime Video fredag 2 september.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.