Hoppa till innehåll

München och Balkan högt på listan över sommarens drömresemål

Björn Carlsson

Semestern närmar sig med stormsteg, skolavslutningar och studentfester hägrar men trots den svenska sommarens uppenbara förtjänster är vi aldrig så sugna på att resa iväg som nu.

Kanske har du redan bokat livets resa eller så sitter du och uppdaterar resesajterna i hopp om att knipa en riktigt prisvärd sista minuten-biljett. Att vi svenskar vill ut och upptäcka världen i sommar råder det dock ingen tvekan om. För femte året i rad har Mastercard nu släppt en global reserapport där de djupdyker i aktuella resetrender och här är de tio hetaste destinationerna för svenskarna inför sommaren 2024.

München, Tyskland – Att den sydtyska storstaden toppar listan kanske verkar märkligt tills man kommer ihåg det faktum att staden står värd för Fotbolls-EM i sommar.

Nice, Frankrike – Längtan efter lyx och flärd lockar svenskarna till franska rivieran i allmänhet och Nice i synnerhet. Otroligt trevlig stad med närhet till både Monaco och Cannes.

Tirana, Albanien – Närheten till medelhavet i kombination med billiga priser och en kraftig ökning av antalet flygrutter gör den albanska huvudstaden till en stigande stjärna på charterhimlen.

Zagreb, Kroatien – Ett kulturellt centrum med Habsburgsk arkitektur som kan få den minst kulturintresserade att fundera på att köpa sig en monokel. 

Chania, Grekland – Många är de turister som låtit sig luras av ryktet att Kreta har Europas vackraste stränder. Trots att det är långt från sanningen fortsätter svenskarna åka till Chania i stor utsträckning.

  Chania
  Den bildsköna hamnen i Chania. Foto: Getty Images

  Budapest, Ungern – Här kan man spendera sommaren med att bada. Inomhus. 

  Belgrad, Serbien – Ska man åka till Balkan för att festa, då ska man åka till Belgrad. Det är ingen slump att den serbiska huvudstaden ofta befinner sig på listor över världens bästa nattliv.

  Madrid, Spanien – En annan stad med pulserande nattliv som också bjuder på mängder av kultur, konst och inte minst fantastisk mat.

  Madrid
  Gran Vïa, Madrid. Foto: Getty Images

  Wien, Österrike – Vill man besöka finkulturens högborg är det dock till Wien man beger sig. Att det också är en otroligt vacker stad har säkerligen ingen negativ inverkan på antalet turister som styr kosan hit under sommaren.

  Sarajevo, Bosnien och Hercegovina – Sarajevo följer inte längre enbart efter orden ”Skotten i…” utan står på egna ben som en huvudstad med otrolig mat och en rik historia som gör att fler och fler turister letar sig dit.

   Listan bygger på en analys av flygbokningsdata för perioden juni-augusti 2024 som gjorts av Mastercard Economics Institute. 

   Hela rapporten hittar du här: https://www.mastercardservices.com/en/industries/travel/insights/travel-trends-2024-breaking-boundaries

   Nyhetsbrev

   Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.