Musiksveriges bäst bevarade hemlighet är tillbaka

Tequila Club

Hurula, Jonathan Johansson och First Aid Kit har spelat på Stockholmsklubben – där artisten alltid är hemlig fram till att de kliver upp på scen.

Joakim Almén  |  Publicerad 2023-02-27 13:53  |  Lästid: 2 minuter

För ett halvt decennium sedan började vännerna Fredrik Johansson, Emil Kreivi, Johannes Runemark, Christoffer Zakrisson och David Larsson att fnula på en klubbidé. Några veckor senare stod Thomas Stenström på Fredrik Johanssons lägenhetsgolv vid Mariatorget och uppträdde inför en knökfull vindsvåning i vad som kom att bli den första upplagan av Tequila Club.

Sedan dess har Tequila Club-gänget arrangerat ytterligare tolv kvällar, men Johanssons Mariatorget-våning har, till grannarnas förmodade glädje, bytts mot större lokaler vid Söder Mälarstrand, Slakthusområdet och Östermalm.

Konceptet bygger på hemlighetsmakeri: Vid varje Tequila Club-tillfälle är platsen på typiskt ravefest-vis hemlig till några timmar innan klubben öppnar. Och artisten – som enligt arrangörerna alltid tillhöra ”a-ligan” – avslöjas först när den äntrar scenen.

Nästa Tequila Club arrangeras lördag 1 april. Café slog en signal för till Fredrik Johansson för att försöka luska ut så mycket som möjligt om Stockholms bäst bevarade liveklubbshemlighet.

Sebastian Muphy från Viagra Boys och Sarah Klang på Tequila Club.

Berätta om Tequila Club.

”Tequila Club är en livemusikkubb med nya, hemliga gästartister varje gång. Istället för fokus bärs i baren (som alla andra klubbar) kör vi fokus tequila, även om det förstnämnda givetvis också brukar finnas att tillgå. Vid sidan av det är 'kvallen' på gästartisterna det unika. Vi dealar bara med a-ligan.”

Artisten eller bandet är alltså alltid hemlig?

”Korrekt. Både artist och lokal är tokhemliga in i det sista. Det är fiskedamm med smockfull gottepåse varje gång!”

Vilka typer av artister bokar ni?

”Pop, indie och allt däremellan. Musik vi själva gillar.”

Och det är alltid i olika lokaler?

”Nej, men vi gillar att byta lokal ofta för variationens skull. En faktor som också påverkat är att klubben tenderar att växa hela tiden. Men det händer också att vi skalar ner ibland, mest för att det känns kul. Men visst – när hybrisen har klingat av så är vi förmodligen tillbaka i lägenheten där allt började. Inte oss emot.”

Varför just tequila?

”Varför inte? Men vi hade ärligt talat ingen aning om att just tequila skulle bli en så stor del av våra liv när vi på måfå valde namnet en vinterkväll för fem år sedan. Fanns ingen tillstymmelse till vettig tanke bakom.”

Vilken har varit den enskilt mest lyckade Tequila Club-kvällen?

”När Movits! och Frej satte golvet i gungning i lägenheten på Hornsgatan, kanske? Eller när Veronica Maggio tog kommandot över den knökfulla lilla båten på Söder Mälarstrand? När Hurula attackerade lokalen med med 650 decibel och passerade Manowar som planetens mest högljudda liveakt var också rätt fett. Sebastian Murphy och Sarah Klang som vrålade Born in the USA på Slaktkyrkan gick inte heller av för hackor. Nåja, du hör, alla klubbar har varit speciella. Fa-an vad kul vi har haft!”

Ni arrangerar er 14:e Tequila Club 1 april. Vad kan besökaren förvänta sig?

”En otrolig artist, iskalla margaritas och en lokal som man gärna vill tillbringa en lördagskväll i. Med fina människor.”

Kan du på Erik Niva i When We Were Kings-vis ge en ledtråd om vem den hemliga artisten är?

”Det blir nog en och annan schysst refräng.”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-02-27 14:21