Hoppa till innehåll

Uppdrag: Mat–Mauri: ”Jag har en vilt utspårad hypokondri”

Mauri Hermundsson

Sveriges mest sympatiska youtuber om kebab, cash och födelsemärken.

Namn: Mauri Hermundsson.
Född: 1995 i Järna.
Bor: Vid Skanstull, Stockholm.
Familj: Singel. 
Karriär: Jobbat som journalist på bland annat Aftonbladet och Expressen sedan 2015. Fick sitt stora genombrott som upphovsman och programledare i Aftonbladets Youtube-matprogram Uppdrag: Mat 2018. Kanalen har sedan dess vuxit till ett fenomen och har i dag 388 000 prenumeranter och närmare 50 000 000 visningar. Nominerades till Årets förnyare i Stora Journalistpriset 2019.
Aktuell med: Fler avsnitt av Youtube-succén Uppdrag: Mat och som programledare i Lego Masters på TV4 med premiär 25 oktober.

Om man inte sett supersuccén Uppdrag: Mat – vilket avsnitt är den bästa introduktionen?

– Shit vad svårt. Inte det som är bäst, utan det som är … gud, det här borde inte ta så lång tid. Lever en dag som Sveriges snålaste person var väl helt okej.

Varför just den?

– Jag besöker tre väldigt härliga personer, och det blev kul när det kretsade kring deras snålhet.

Vem är drömgästen i Uppdrag: Mat?

– Zlatan. Får jag en timme med honom skulle jag vara nöjd. Jag har kontaktat folk, men jag har inte fått något resultat än. Men det är som sagt en dröm.

Du utsåg Flippin’ Burgers till Sveriges bästa burgare i ett avsnitt. Gör man det ostraffat inför svenska killar?

– När man säger att något är Sveriges bästa innebär det krav och förhoppningar från dem som åker dit. Då får man dagarna och veckorna efter dagligen meddelanden från folk som åkt från typ Sundsvall där de säger att det inte alls var så gott. Då har man ju verkligen förstört någons dag. Så nej, det sker inte ostraffat.

Är det burgare som drar flest reaktioner?

– Kebab är nästan ännu värre. Oavsett vilken sketen småstad man kommer ifrån så har ju den staden den bästa kebaben.

Så vilken är Sveriges bästa kebab?

– Pizzeria Alcamo i Jönköping utsåg jag i Uppdrag: Mat till Sveriges bästa. De fick anställa två eller tre personer till efter det. Det är så jävla sjukt att man påverkar så många att de fick anställa fler. Förut sålde de lika mycket pizza, men nu tror jag de säljer 90 procent kebab.

Och vilka gör bästa pizzan?

– Det beror på om man gillar napolitansk pizza eller inte. Gillar man napolitansk pizza verkar det råda konsensus om att det är Lilla Napoli i Falkenberg. Vanlig svensk pizza är det lurigare med, men kebabpizzor kring Småland med deras såser är ett bra val.

Det fascinerar mig att du som sjuåring lyckades övertala dina föräldrar om att byta namn från Victor till Mauri. Hur fick du igenom det?

– Haha. Jag har sett på Twitter och folk skickar dm:s om det där: ”Jag är så trött på att Mauri ska berätta om när han bytte namn.” En person bad mig hålla käften om det senast i går. Det låter som om det är jag som vill prata om det.

Ja, men det är spektakulärt. Alla borde höra det här.

– Jag var sju eller åtta år. Det var rakt av en fem år äldre granne i byn som hette Mauri, och när vi spelade fotboll på kvällarna så var han väldigt bra. Någon dag fick jag för mig att jag också skulle heta Mauri, vilket var svårt att lansera hemma. Jag kan ändå ge mig själv en poäng i att det är lite konstigt att man inte väljer sitt eget namn. Är det inte det?

Absolut.

– Det är ju en väldigt stor del av en själv. Man väljer ju väldigt mycket annat, men just namn får man inte byta. Folk tycker att det är helt sinnessjukt att jag bytt namn. Hur kan det vara helt sinnessjukt, det är ju som att byta frisyr?

Men det är ju oerhört företagsamt av en sjuåring att få igenom ett namnbyte inför föräldrarna?

– Min pappa är islänning och hade drömt natten innan jag föddes att jag var en Mauri, fast isländska uttalet då: ”Måri”. Det hjälpte nog till att det kändes som om det var menat.

Var kommer ”Mustiga Mauri” från?

– Jag hette så på Instagram, och så har det fastnat och folk kallar mig det. Det finns ju något vidrigt i att bara sätta ett sådant ord framför sitt namn. Som att döpa sig själv till Geniet Söderholm. Så kan man inte göra. Ordet ”mustiga” lät kul ihop med Mauri och det har ju schwung. Men nu inser jag hur vidrigt det framstår. Det låter som om jag har lanserat det med mig själv när jag började med Youtube. Jag vill verkligen föra till proto­kollet att så inte är fallet.

”Jag har en vilt urspårad hypokondri.”

Du hade förmodligen tjänat betydligt mer pengar på Uppdrag: Mat om du inte varit anställd av Aftonbladet. Hur känner du kring det? 

– Alla youtubers jag träffar säger att jag ska starta en egen kanal. Och jag vet att om jag startat kanalen själv och om den varit så stor som den är i dag så hade jag varit rikare. Men jag är väldigt glad och tacksam över att jag får göra det med Aftonbladet. De första åren, när vi inte tjänade några pengar alls, hade jag aldrig kunnat göra hyfsat välproducerade klipp utan deras inblandning. Jag lämnar inte så fort det börjar gå bra. Vad är man för pissig människa då?

Du känner ingen bitterhet alls?

– Nej. Jag tycker det är värt att tjäna mindre i stället för att behöva sköta ett helt företag själv. Jag vill lägga tid på det jag tycker är roligast – att göra klippen.

Förutom nya avsnitt av ”Uppdrag: Mat” är Mauri i höst aktuell som programledare för ”Lego Masters Sverige” i TV4. Foto: TV4

Du känns så himla uppsluppen framför kameran. Vad ger dig ångest?

– Jag har en vilt urspårad hypokondri.

En hypokondri som handikappar livet?

– Den handikappar absolut livet. När vissa får ångest börjar de göra saker hejvilt. En ganska konstruktiv ångest, vilket jag också kan känna om ångest som kommer från andra ställen. Men just hypokondrisk ångest är bara förlamande, nästan apatisk. Jag tänker att jag inte kommer att leva till jul, liksom. Den är väldigt intensiv när jag upptäcker något.

Vad upptäckte du senast? 

– I somras såg jag ett födelsemärke som jag inte sett förut. Hela den första dagen kunde jag inte äta. Sedan går det en vecka där 60 procent av ens tankar handlar om det. Sedan tar man mod till sig och går till läkaren som säger att det där är inget, och så är man den mest lyckliga människan på jorden när man hojar hem på Södermalm i solen och inser att man kommer att få leva vidare. Det är så jävla starka känslor.

Jag ger dig 100 spänn att göra en måltid för. Vad gör du?

– Får jag gå till en restaurang då?

Va fan. Okej då.

– Då släntrar jag i väg till en thaikiosk eller restaurang och tar en kyckling med röd curry.


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.