”Man blir fullare av att blanda” och 8 andra myter om alkohol

Blir man mer bakis av rött än vitt? Dödar alkohol verkligen hjärnceller? Och hjälper verkligen "varannan vatten"?

Andreas Grube  |  Publicerad 2018-04-25 12:12  |  Lästid: 3 minuter

Andreas Grube benar ut vilka saker dina polare berättar för dig om alkohol som stämmer och vilka som inte stämmer.

9 myter om alkohol och vad det gör med kroppen

1. ”Alkohol gör kroppen varm”

Falskt! Visst, initialt kan du känna en viss värme från alkoholen, men faktum är att alkoholen faktiskt kommer att sänka kroppstemperaturen.

2. ”En kall dusch och en kopp kaffe hjälper dig att nyktra till snabbare”

Falskt! Det kan säkert få dig att piggna till och känna dig lite mer alert, men alkoholen försvinner inte snabbare ur blodet.

3. ”Alkohol dödar hjärnceller”

Falskt! En seglivad myt, som faktiskt är fel. Modern forskning visar snarare att ett måttligt intag av alkohol till och med kan bidra till exempelvis förbättrad minneskapaciteten.

4. ”Du blir mer berusad av bubbel”

Sant! Med modifikation… Du blir i alla fall berusad snabbare, eftersom bubblorna gör att alkoholen kommer ut i blodet snabbare, vilket såklart också gör att du också känner av effekten snabbare.

5. ”De som får testa alkohol tidigt i livet tenderar att dricka mer i vuxen ålder”

Sant! Studier visar att barn och ungdomar som får testa alkohol hemma med föräldrarnas tillåtelse vanligen även hör till den skara som dricker mer i vuxen ålder. Forskning visar också att ju senare alkoholdebut, desto mindre risk för alkoholrelaterade skador senare i livet.

6. ”Man blir fullare av att blanda”

Falskt! Nej, det är ingen skillnad om du dricker vin först och öl sen, eller tvärtom. Visst, det kan vara enklare för kroppen att hantera lättare drycker som öl sent på kvällen snarare än sprit, och det kan också vara så att om man inleder kvällen med bärs är det lätt att hålla samma dricktempo även med vin, men det är den totala mängden som avgör graden av fylla – och bakfylla.

7. ”Vissa tål mer sprit än andra”

Sant! I den mån det handlar om att inte bli påverkad snabbt. Vissa människor känner av sin fylla mindre än andra – men samtidigt är alkoholens fysiska påverkan ändå densamma, vilket gör att folk som ”tål mycket” också löper större risk att bli alkoholberoende.

8. ”Varannan vatten minskar bakfyllan”

Sant! Alkohol torkar ut kroppen vilket leder till huvudvärk och andra plågor, och genom att fylla på med vanligt vatten. Även under själva bakfyllestadiet hjälper vatten till i kroppens återhämtning.

9. ”Rödvin gör dig mer bakis än vitt”

Både och! Kan absolut stämma om du är överkänslig mot vissa ämnen som finns i druvans skal, och som det därför finns mer av i röda än vita viner. Men annars handlar det nog troligen om att rödvin generellt innehåller mer alkohol än vita viner – inte sällan 14 procent och över, jämfört med vita viner som i regel ligger mellan 12 till 13,5 procent, vilket blir en hel del om man dricker tre fyra glas.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-01-16 23:56