Netflix gör tv-serie om helikopterrånet

Helikopterrånet i Västberga 2009.

Bakom serien om det svensk krimhistoriska ögonblicket står ”Tigrar”-regissören Ronnie Sandahl och internationellt hyllade Daniél Espinosa.

Joakim Almén | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2023-03-30 10:27  |  Lästid: < 1 minuter

Det mycket spektakulära rånet, som kommit att kallas för helikopterrånet, skedde mot en värdedepå i Västberga i Stockholm 23 september 2009. Händelsen har redan blivit både bok och en SVT-dokumentär. Ur snaskig krimsynpunkt har helikopterrånet det mesta, så det var väl egentligen bara en tidsfråga innan det blev spelfilm eller tv-serie av den dramatiska natten och morgonen rånet utspelade sig.

Det är Netflix som ligger bakom tv-serien som baseras på Jonas Bonniers bok Helikopterrånet. Netflix beskriver själva serien som en ”svensk verklighetsbaserad och karaktärsdriven spänningsserie i åtta delar om det hemliga dramat bakom ett av de mest spektakulära rånen genom tiderna. Helikopterrånet är en febrig och absurd berättelse om svek och upprättelse, om rädsla och faderskap. Men kanske framför allt: en storslagen och intensiv Ikaros-saga om att vinna eller förlora allt.”

Seriemakarna Ronnie Sandahl och Daniél Espinosa. Foto: Netflix

Miniserien är adapterad till tv-serie av Tigrar-regissören Ronnie Sandahl.

”Jag vill berätta en episk rånarsaga om stora drömmar och ännu större risker. En febrig karaktärsdriven heistserie om vänskap, adrenalin och hybris. Jag kan inte föreställa mig en mer perfekt regissör för serien än Daniél Espinosa, och jag är väldigt glad att han nu valt att kliva ombord”, säger skaparen Ronnie Sandahl.

Den nya Netflix-serien blir Daniél Espinosa, som förra året regisserade Jared Leto-filmen Morbius, första regijobb för en tv-serie.

”Jag har följt och fascinerats av den här historien sen det hände. När möjligheten kom att få göra den på ett sätt som gör den rättvisa, med Ronnie och Netflix och hela gänget bakom var det ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till”, säger han.

Netflix har ännu inte kommunicerat något planerat premiärdatum för Helikopterrånet.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-03-30 11:00