Hoppa till innehåll

Norges 15 mest stilfulla boenden i naturen

Sorheim Fjordpanorama.
Karin Wimark

Från idylliska fiskehus i Lofoten till spektakulära bergshotell och isolerade fyrar. Här är Norges vackraste och mest natursköna boenden.

1. Eliassen Rorbuer

Lofotens ikoniska fiskestugor.

De äldsta fiskehusen i Lofoten klamrar sig fast på klipporna vid havskanten. Här, på Eliassen Rorbuer finns historia, hjärta och några av Lofotens vackraste vyer. Fiskehusen som kallas för ”Rorbuer” användes förr i tiden som hem till fiskemännen som livnärde sig här. Idag kan du checka in en en av de pittoreska stugorna för en genuin upplevelse på en av Norges vackraste platser.

Checka in i en stuga från den ikoniska vyn i Lofoten. Foto: Eliassen Rorbuer
Befinner vi oss i Thailand eller Nordnorge? Missa inte att se dig runt när du befinner dig i Lofoten. Foto: Eliassen Rorbuer
Genuina och traditionella stugor. Foto: Eliassen Rorbuer

2. Sorheim Fjordpanorama

Med fjorden som granne.

Somna med utsikt över Lustrafjorden och bruset från vattenfallet Feigefossen. Hos Sorheim Fjordpanorama befinner du dig mitt i Norges vackra fjordlandskap i en bekväm stuga som påminner om ett modernt hotellrum med självservice. Här väntar ett fullt utrustat kök, varma duschar och plats för två gäster.

Vad sägs om att checka in här? Foto: Sorheim Fjordpanorama
Vakna upp med utsikt över Lustrafjorden. Foto: Sorheim Fjordpanorama

3. The Bolder Sky Lodge

Norsk designbox vid Lysefjorden.

The Bolder Sky Lodge balanserar på pålar högt ovanför Lysefjorden och byggdes med avsikt att göra så lite avtryck som möjligt i naturen. Kliv in den kubformade stugan och möts av svindlande vyer genom läckra panoramafönster – kuberna balanserar nämligen på klippkanten med utsikt över fjorden. Väggar och tak i ek möter betonggolv, och den danska inredningen går i naturnära färger. Lyckas du slita dig från stugorna kan du utforska en av Norges mest kända vandringsleder till Preikestolen, som tornar upp sig 604 meter över fjorden.

Första parkett över Lysefjorden är visserligen inte gratis, men wow så häftigt! Foto: The Bolder Sky Lodge

4. Bestebakken

Sov med alpackor.

När man får oväntat besök… På den historiska gården Bestebakken sover du gott i något av den klassiska gårdens 15 rum. Eller så väljer du något av de två glashusen där du får sällskap av 5 söta alpackor! Gården ligger i orten Hafsjo vid Sognefjorden och om du mot förmodan tröttnar på den ljuvliga trädgården med växthus och örtträdgård, ett dopp i jacuzzin eller att kela med alpackorna finns det möjlighet att hyra elcyklar.

Hej kompis! Foto: Bestebakken

5. Håholmen

Autentisk fiskesamhälle vid Atlantenvägen.

Strax intill den episka Atlantenvägen ligger ett hotell på en alldeles egen ö. Håholmen är ett 300-år gammalt, historiskt fiskesamhälle där du kan checka in på öns hotell som består av 47 fiskehus, en pub, en restaurang och ett vikingamuseum. Slå dig ner för en 3-5-rätters middag på säsongsbaserade råvaror. Signaturrätten är den klassiska klippfisken. På puben Silver Bell Bar fortsätter kvällen vid rustika långbord.

Strax intill ikoniska Atlantenvägen ligger Håholmen. Foto: Kjetil Rolseth, Statens vegvesen
En svårslagen idyll i den norska skärgården. Foto: Classic Norway

6. Å Camp

Trädkoja i skogsmiljö.

Strax intill ån Tessungåe vid Hardangervida ligger Å Camp – ett opretentiöst och unikt trädboende för den som vill bo mitt i naturen. Du kan också välja att bo i ett tält eller stuga, men det är trädhusen som är grejen här. I den största kan du vara upp till sju gäster.

Vad sägs om ett morgondopp i älven? Foto: Å Camp
Ta med dig vännerna eller familjen och sov en natt på Å Camp. Foto: Å Camp

7. Vega Havshotell

Världsarv i orörd natur.

På den vackra ön Vega ligger en gästvänlig oas för den som vill njuta av naturen och utforska mer orörda marker. Vega Havhotell har fräscha rum med pärlspont på väggarna, stora fönster med ljuvlig utsikt. Boka in en 5-rätters middag baserad på norska traditioner, hyr kajak eller cykel och utforska öns vackra hörn. Ett tips är Vegatrappan som tar dig till toppen av Ravnfloget.

Känner du till Vegaöarna? De är kända för bland annat sitt ejderdun som används till fluffiga täcken. Foto: Kristoffer Møllevik – Visit Helgeland

8. Trones Eye

Glamping utanför Trondheim.

I utkanten av Stiklestad golfklubb strax norr om Trondheim ligger Trones Eye, en glamping (det vill säga lyxig och glamourös camping) värd att lägga på minnet. Checka in i den genomskinliga iglon med utsikt över fjorden och njut av att vara helt ensam. Det går bra att beställa barbecue- och frukostpaket för extra komfort.

9. Woodnest

Trädkoja deluxe.

Är det något land som kan det här med spektakulära hotell i häftiga miljöer så är det Norge. Woodnest Treehouses i Hardanger tornar upp sig bland trädkronorna i den lilla byn Odda med panoramautsikt över Hardangerfjorden omgiven. Mitt i det spektakulära, fågelboliknande huset lever trädet vidare omringat av designmöbler, ett fullt utrustat kök och diverse bekvämligheter för upp till fyra personer. Ett besök i Woodnest är visserligen en attraktion i sig. Men kryper det i benen väntar ikoner som Trolltunga, Dronningstien och Låtefoss runt hörnet.

Trädkojornas mästare! Foto: Woodnest
På Woodnest har du fin utsikt över Hardangerfjorden. Foto: Woodnest

10. Namsen Salmon and train experience

Sov i ett stillastående tåg.

Vad sägs om att sova i en tågkupé i ett tåg från 1960-talet? Mitt på en bro i hjärtat av Namdalen står numer ett par tågvagnar parkerade för gott. Checka in i någon av de 10 kupéerna fint bevarade i samma stil som då tåget var i drift. Namsen är en av Norges bästa laxälvar – så givetvis måste du testa fiskelyckan när du är här.

Checka in i en tågkupé i detta stillastående tåg vid älven Namsen. Foto: Namsen Salmon and train Experience

11. Sakrisoy Rorbuer

Vid turkost vatten.

De knallgula fiskehusen i på ön Sakrisoy har legat i familjens ägo i fem generationer. Men sedan 1992 driver familjen de som gästhus under namnet Sakrisoy Rorbuer. Stugorna ligger vid foten av Olstind – en av Lofotens mest ikoniska berg. Stugorna är klassiskt inredda i trä med fiskeredskap och andra detaljer som påminner om fiskebyns historia.

Istället för Karibien. Foto: Getty Images

12. Flokehyttene

Havsnära idyll.

De idylliska Flokehyttene ligger mellan Stavanger och Bergen och bjuder på ett naturnära boende med havet som granne. De fem hotellrummen i trä balanserar på klipporna i triangelliknande former och stora panoramafönster låter naturen vara en naturlig del av vistelsen. Checka in med hela familjen och njut av skärgårdsidyllen framför en öppen spis i stugorna, som alla är döpta efter viktiga personer i Floke Vilgerdssons liv – vikingen som reste från just denna plats och blev en av de första nordborna att anlända till Island.

Älskar du havet? Då är Flokehyttene utanför Stavanger och Bergen något för dig. Foto: Flokehyttene

13. Skåpet

Vandringspaus vid Lysefjorden.

De klassiska norska fjällhyttorna är på väg att ömsa skinn. Istället har moderna, arkitektritade stugor med panoramafönster, bastu och rinnande vatten poppat upp i den norska fjällvärlden. Skåpet, en samling av sex unika stugor, ligger insprängda i naturen strax utanför Stavanger och är en bra utgångspunkt för den veckolånga vandringsleden ”Lysefjorden runt”.

Stugorna Skåpet är omgivna av spektakulära vandringsleder. Foto: DNT

14. Krakenes Fyr

I stormens öga.

Från en av Norges stormigaste platser har fyren Kråkenes vaktat vattnet från sina 45 meter ovanför havet. Det är en av de nyare norska fyrarna från 1906. Idag kan du checka in i “stormsviten” i fyrens absoluta topp. Sviten har sovrum, vardagsrum, badrum, kök och matsal med plats för fyra personer.

Inte en granne så långt ögat kan nå på Kråkenes. Foto: Kråkenes

15. Tungestolen Turisthytte

Modern bergsstuga.

Den älskade stugan just nedanför Jostedalsbreen förstördes i orkanen Dagmar 2011. Ersättaren hänför dock minst lika mycket. Under sommar och höst kan vandrare söka skydd i denna moderna skapelse, signerad arkitektfirman Snøhetta. Här kan du bo i sovsal med plats för 21 personer eller i stugor med en handfull sovplatser. Panoramafönster blottar ett stort floddelta och ett bländande glaciärlandskap som lockar till turer.

Lyxa till det på fjällvandringen med en natt på Tungestolen Turisthytte. Foto: Tungestolen

Artikeln publicerades först på Cafés syskonsajt Vagabond.se.

Credits
Foto: Sorheim Fjordpanorama:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.