Norges häftigaste restaurang ligger mitt i en fjord

Iris, flytande restaurang i Norge.

Nu kan du äta middag mitt i Hardangerfjorden på nyöppnade Iris – en experimentell restaurang belägen i världens största flytande konstinstallation.

Karin Wimark | Foto: John Asle E. Hansen  |  Publicerad 2023-09-13 16:39  |  Lästid: 2 minuter

Norge slutar aldrig förvåna en när det kommer till nyöppnade restauranger och hotell – den ena häftigare än det andra. Det byggs lyxiga bergshytter på isolerade platser i bergen eller restauranger som tar med gäster under vattenytan så som Under. Senast ut är nyöppnade Iris – en klotformad flytande restaurang mitt i en av Norges storslagna fjordar som bär formen av ett fisköga.

Utsikt över fjord och berg i Norge.
Vad sägs om en 18-rättersmeny mitt i en av Norges storslagna fjordar? Foto: John Asle E. Hansen

Ett middagsbesök på Iris består av så mycket mer än en flerrättersmeny. Detta är nämligen en hel expedition som inleds med en båttur med en elektrisk båt från den pittoreska byn Rosendal till kocken Anika Madsens båthus vid Snilstveitoy. Här presenteras kvällens meny tillsammans med välkomstsnacks innan färden fortsätter till den unika konstinstallationen Salmon Eye belägen mitt i Hardangerfjorden.

Två personer står inne i en byggnad med stora fönster och tittar ut mot berg och fjorden.
Middag med en vy som heter duga. Ett besök på Iris är en upplevelse för alla sinnen. Foto: John Asle E. Hansen
Stor glänsande klotformad byggnad i vattnet.
Den klotformade konstinstallationen är hela 4 våningar högt och är ett informationscenter med fokus på fiske- och vattenindustrin. Foto: John Asle E. Hansen

Restaurang Iris ligger högst upp i Salmon Eye och bjuder inte bara på en storslagen vy över bergen och fjorden, utan också en 18-rättersmeny med betoning på hållbarhet, lokala säsongsanpassade råvaror. Om vädret tillåter brukar du få följa med upp till taket av konstverket där en av rätterna tillagas över öppen eld.

Tallrik med blommor och svart rom.
En av 18 rätter som serveras i restaurangen. Foto: John Asle E. Hansen

Salmon Eye sägs vara världens största flytande konstinstallation och är 14 meter hög. Följ med på en rundtur för att få veta mer om fiskeindustrin i Norge och de utmaningar vi står inför gällande klimatförändringarna. Kostnaden för hela kalaset är 3 200 kr/person och minst två personer krävs för att boka hela upplevelsen. Läs mer och boka här.

Lilaskimrande väggar inne i en byggnad.
Ett konstverk, både utifrån och inifrån. Foto: Tobias Lamberg Torjusen
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:44