Hoppa till innehåll

Nu är Musse Pigg tyvärr en galen mördare

Disney äger inte längre rättigheterna till den tidigaste versionen av Musse Pigg, och det märks.

Med start 2024 löpte copyrightskyddet ut för den tidigaste versionen av Musse Pigg. Den välkända kortfilmen Steamboat Willie hade premiär 1928 och nu, nästan ett sekel senare, är filmen och dess karaktärer inte längre under beskydd av några upphovsrättsliga lagar.

Vi såg något liknande 2023 när stackars Nalle Puh slutade vara copyrightskyddad och plötsligt helt lagligt kunde omtolkas till en blodig skräckfilm. I Musses fall har dock Disney tidigare aktivt lobbat för att få förlänga skyddet för sin karaktär, då musens ikoniska silhuett för många är helt synonym med företaget. Det förlängda skyddet kallas skämtsamt i folkmun för The Mickey Mouse Protection Act och slutade alltså gälla vid årsskiftet. Så nu får vem som helst skapa konst med just den här versionen av Musse, Mimmi och Petter.

Precis som i fallet med Nalle Puh har man valt att handskas med den nyvunna friheten genom att göra något alldeles groteskt — den här gången i form av skräckspelet Infestation 88 som ska släppas under 2024.

Musse är inte ensam om att förlora upphovsrättsligt skydd. Även Nalle Puhs vän Tiger och Virginia Woolfs roman Orlando (bara för att nämna två exempel) blev i år allmänhetens egendom. Det återstår att se hur alla kreatörer väljer att angripa de två skapelserna.

För övrigt har Disney själva faktiskt byggt sitt imperium till stora delar på att tolka andras sagor (Törnrosa, Snövit, etc), så på ett sätt får man betrakta denna nyhet som en sorts cirkelslutning. Om än en otippat blodig sådan.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.