Nu finns “rymdkött” och det är exakt vad det låter som

Känns vanligt kött alldeles för förlegat? Då kanske syntetiskt rymdkött är något för dig.

Markus Aamisepp
Markus Aamisepp | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2019-10-15 17:20  |  Lästid: 2 minuter

Rymden har länge varit ett ämne för intresse och beundran. Det började redan med de gamla grekerna som försökte mäta jordens omkrets, sedan kanske man även minns Galileo Galilei som hamnade i blåsväder hos den romerska inkvisitionen efter att ha sagt att jorden kanske ändå inte är världsaltets centrum (brasklapp – domen upphävdes och beklagades av Påven först år 2000).

Några hundra år senare sitter Christer Fuglesang på den internationella rymdstationen och leker med vatten och för en vecka sedan blev “rymdkött” en legitim beteckning.

Det israeliska företaget Aleph Farms gick nämligen i förra veckan ut med att de lyckats låta växa fram en liten köttbit på rymdstationen ISS.

Här har vi honom. Fugge! I exakt samma miljö som världens första rymdstek fått växa.

Det handlar alltså inte om en stackars ko som skjutits upp med raket till astronauterna och kluvits till kotletter som gett namn till den nya köttformen – företaget har istället kopierat djurets muskelvävnad, kombinerat den med tillväxtmedel och sedan skrivit ut hela alltet från en 3D-printer på rymdstationen där det fått växa.

Men varför, undrar kanske vissa?

Jo, enligt Aleph Farms vill de visa att tillverkning av konstgjort kött (vilket är deras specialitet) inte behöver ta en massa plats eller påverka miljön. Att växa köttet i rymden, där ingen riktigt störs av något, är kanske då ett ypperligt sätt att bevisa att odling av syntetiskt kött inte behöver påverka någon negativt.

Tänk om Matthew McConaugheys karaktär Coopers rymdskepp inte kommit iväg i filmen Interstellar (2014) på grund av för mycket rymdköttfarmer runt jorden.

Enligt en talesman på företaget ska det även gå snabbare att skriva ut köttet från printrarna i rymden. Då byggs muskelvävnaden från alla håll och kanter, ungefär som en svävande snöboll, istället för på jorden där köttprintrarnas Judas – alltså gravitationen – gör att det måste byggas lager för lager på plan mark.

Trots framgångarna kommer man dessvärre inte kunna skryta om att ha ätit rymdstek på ett tag. Enligt Alpha Farms vd Didier Toubia kommer köttet nämligen inte finnas ute på marknaden förrän om tre år.

Under väntetiden kan du ju passa på att slakta en och annan växtbaserad hamburgare på Burger King eller Max istället.

Inspo och cred: Vice

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-10-15 17:20