Hoppa till innehåll

Vegoburgarkriget – både Max och Burger King lanserar växtbaserade burgare som ska smaka som kött

Markus Thörnhammar

Temperaturen ökar i snabbmats-Sverige när två av de absolut största burgarkedjorna går i vego-klinch med varandra.

Vilken är din favorit-hamburgerkedja? McDonald’s? Max? Burger King? Eller kanske en Dark Horse som Sibylla eller Frasses? Den omtvistade frågan har legat till grund för oräkneliga eldfängda diskussioner ända sedan den statliga hamburgerkedjan Clock tragiskt nog bommade igen verksamheten i slutet av 90-talet.

Nu trappas konkurrensen mellan två av det största aktörerna upp till nya nivåer då ett veritabelt burgarkrig i vegetarianismens namn är på väg att bryta ut mellan Max och Burger King. Detta då de båda folkkära institutionerna i dagarna, med buller och bång, tjoffar ut varsin tolkning av det som i folkmun har kommit att kallas The Impossible Burger.

Det rör sig alltså om helt växtbaserade hamburgare som både ska se ut och smaka som kött-diton. Det bolag som myntat begreppet Impossible Burger, Impossible Foods, har rönt stor uppmärksamhet för sitt uttalade mål att helt konkurrera ut köttindustrin och har lockat investerare som Bill Gates och Google Ventures. I USA har de också ett samarbete med just Burger King.

När Burger King nu börjat med växtbaserade ”kött”-burgare i Sverige är det dock under namnen Unbelievable Whopper och Unbelievable Chicken King, då den svenska varianten inte görs i samarbete med Impossible Foods. Den förstnämnda serveras på samma vis som en traditionell Whopper medan den senare är speciellt framtagen för den svenska marknaden och serveras i ett potatisbröd med sallad, majonnäs och tomater.

Unbelievable Chicken King och Unbelievable Whopper serveras till en början på åtta Burger King-restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö men kommer senare i sommar att finnas tillgänglig i hela landet.

– ­Unbelievable lanseras i en tid då många gäster efterfrågar fler alternativ för att minska sin köttkonsumtion. Precis som allt på vår meny kompromissar vi däremot aldrig med smaken och lever efter mottot att ”grillat är godast”. Vi hoppas därför att de växtbaserade burgaralternativen kommer att tilltala både nya och befintliga gäster, säger Iwo Zakowski, vd för Burger King Sverige, i ett pressmeddelande.

Max motsvarighet till Unbelievable-burgarna stavas Delifresh Plant Beef och har utvecklats under ledning av chefskock Jonas Mårtensson.

– Arbetet med att kunna erbjuda våra gäster ett växtbaserat köttsubstitut inleddes i samband med att vi lanserade första delen av Green-familjen i januari 2016. Vi påbörjade jakten efter ett alternativ som skulle passa för MAX meny, men märkte snart att ingen av produkterna uppfyllde våra hårda krav på riktigt god smak. Därför bestämde vi oss för att utveckla en egen växtbaserad burgare för köttälskare. För mig blev beviset att vi var i mål när min köttälskande son inte kände någon skillnad, säger Jonas Mårtensson i ett pressmeddelande.

Utöver Delifresh Plant Beef Signature finns Delifresh Plant Beef som alternativ till MAX alla Grand Deluxe-burgare, där man kan välja att byta ut proteinet till det växtbaserade alternativet.

Nu väntar vi med spänning på McDonald’s tolkning av The Impossible Burger.

Både Delifresh Plant Beef och Unbelievable Burger finns på Max respektive Burger King nu.

Läs också:

Impossible Burger – vegetariska burgaren som ska smaka exakt som kött

Här kan du äta den nya veganska blödande burgaren i Sverige

Nya Max Medis blir din bästa vän i natten

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.