Hoppa till innehåll

Nu kommer den nya actionkameran som klipper filmen åt dig

GPS-företaget Tomtom lanserar sin första actionkamera. Den heter Bandit och har ett gäng fiffiga funktioner som gör det helt sjukt enkelt att filma, redigera och dela sina actionspäckade utflykter – på plats. * * * Det var mindre än en minut sedan du kom nedför backen. Nu står du och klipper ihop höjdpunkterna och snart finns filmen i din vänners medieflöden. Pallar du inte klippa … Continued

omslagtomtom

GPS-företaget Tomtom lanserar sin första actionkamera. Den heter Bandit och har ett gäng fiffiga funktioner som gör det helt sjukt enkelt att filma, redigera och dela sina actionspäckade utflykter – på plats.

* * *

Det var mindre än en minut sedan du kom nedför backen. Nu står du och klipper ihop höjdpunkterna och snart finns filmen i din vänners medieflöden. Pallar du inte klippa filmen själv? Då behöver du bara skaka telefonen så klipps filmen ihop av sig själv, och sen är det bara för dig att trycka på dela.

tomtom2

– När man flyger nerför backen och filmar alla sina hopp vill man ju visa sina vänner på en gång – inte importera och redigera filmen två veckor senare. Vilket de flesta av oss inte kommer göra ändå, säger företagets teknik- och utvecklingschef Peter-Frans Pauwels.

tomtom4

Cafés reporter Erik Lejdelin inspekterar den nya kameran på lanseringen i Amsterdam. Utvecklingsingenjören Slobodan Stanisic försäkrar om att den kan ta en smäll i golvet – men vågar inte när cheferna tittar på.  

* * *

Kameran är den första i sitt slag som har en inbyggd media-server som streamar filmmaterialet till en mobilapp. Du behöver alltså inte ladda ner filmmaterialet för att redigera det.

Du behöver heller inte leta efter dina höjdpunkter i filmaterialet – kameran gör det åt dig. Skaka till mobilen och den klipper ihop allt det bästa. Den är fullpackad med sensorer som känner av acceleration, rotation, g-krafter, hastighet och höjd. Den kan filma i 4K (15 fps), 2.7K(30 fps) och full-hd 1080p (60fps). Den är vattentät ner till 50 meter och har en batteritid upp till 3 timmar.

water

Den är aningen större än sina konkurrenter men den känns rejäl och stadig. Den kostar 3999 kronor vilket inte är den billigaste actionkameran – men heller inte den dyraste. Den går att förbeställa här.

Företaget vill att kameran ska konkurrera med marknadsledande GoPro och GPS-konkurrenten Garmin som släppte sin första actionkamera för två år sedan.

Erik Lejdelin

* * *

Läs mer!

Nu kan du surfa med en kostym som är en våtdräkt

Här är de 11 bästa och mest eleganta drömklockorna just nu

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.