Nu släpps röstfunktionen Google Assistant på svenska – vi har testat

Google Assistant släpps den 15 augusti på svenska i Sverige.

Onsdagen den 15 augusti släpps Google Assistant på svenska, en röstfunktion som ska fungera som en personlig assistent i vardagen. Bland annat ska den hjälpa användarna att skicka sms, skapa påminnelser, besvara frågor, sätta alarm och spela musik. Vi har testat!

Sofia Börjesson | Foto: IBL  |  Publicerad 2018-08-15 06:00  |  Lästid: 3 minuter

Efter lång väntan släpps nu Googles röststyrda funktion Google Assistant på svenska, för både iOS och Android, och vi fick en liten förhandsvisning och chansen att prova på testversionen före lanseringen.

– Google Assistant finns redan på engelska, men inför lanseringen i Sverige ville vi anpassa den för att passa våra behov bättre. Därför är både assistentens personlighet och funktion svensk kan man säga, säger Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig på Google Sverige.

Ett par exempel på att assistenten har en “svensk personlighet” är att den kan sjunga med i svenska låtar och man märker det också genom att fråga vad den tycker om Jantelagen. Svaret blir då: “Jag vill gärna ge dig ett svar, men vill inte verka som att jag tror att jag är något.”

Lär sig ju mer den används

Google Assistant är driven av artificiell intelligens och fungerar genom maskininlärning vilket innebär att den lär sig ju mer man använder den. Du kan till exempel be den söka på olika hundraser, varpå den lär sig mer om hundar och kan känna igen vilka bilder i din telefon som innehåller hundar. Du kan sedan be assistenten plocka ut och visa alla dina hundbilder på telefonen, om du skulle vilja det.

Assistenten är integrerad med Googles andra funktioner, till exempel Google Sök, Kartor, Översättning och Youtube, för att kunna  fungera så brett som möjligt. Du kan alltså be om närmaste väg till en viss adress eller fråga hur man säger "tack för maten" på japanska.

Kampanjfilmen nedanför är gjord för den amerikanska versionen av Google Assistant, men förutom att man säger "okej Google" istället för "hey Google" i Sverige ska de fungera likadant.

Så fungerar Google Assistant

Påminnelser och alarm

En funktion som vi gillar är påminnelse-funktionen. Säger du till exempel "glöm inte att mamma fyller år i morgon" så skapas en notis om detta i påminnelse-appen. Det kan du ju även göra med hjälp av iPhones Siri – men skillnaden är att Google-assistenten förstår att du vill skapa en notis trots att du inte säger det rakt ut, och den fyller i påminnelsenotisen med korrekt information utan att du behöver förklara för den.

Du kan även be assistenten komma ihåg olika koder genom att säga till exempel: "kom ihåg att koden till min cykel är 1-2-3".

Musikfunktioner och random frågor

Google Assistent går också att använda som den populära appen Shazam som identifierar låtar. Om en låt spelas kan du alltså fråga assistenten vilken det är och få svar inom några sekunder. Du kan även be assistenten sätta på en viss playlist eller låt via Spotify eller Youtube.

Du kan också be att få veta när nästa tåg från Stockholm till Göteborg går, var närmaste pizzeria ligger, vad Zlatan tjänar om året eller hur många minuter det går på ett dygn. Din fantasi, och Google, sätter gränserna.

Kopplad till svenska företag

Google Assistant är kopplat till några utvalda företag, till exempel SJ, Ica, SR, Acast, SAS och H&M Home. Genom att säga "prata med ICA" kan du sedan be om recept innehållande specifika ingredienser, och på samma sätt fråga H&M Home om vilka trender som gäller för sovrum i höst. Du kan även be SR sätta på ett visst sommarprat eller hitta en resa via SJ.

Googles förhoppning är att fler företag ska komma att ansluta sig efterhand, vilket skulle kunna utveckla Google Assistant ytterligare.

När vi testade assistenten märkte vi dock att vissa frågor inte uppfattades, bland annat ska man kunna be om att få se bilder på olika saker (du kanske undrar hur breasola ser ut när du ska beställa pizza) men vi lyckades inte få några bildsvar. På samma sätt fick vi inte ordning på översättningsfunktionen.

Detta förklarar dock Google med att assistenten fortfarande utarbetas dagarna före lansering, och att den även kommer att fortsätta att utvecklas efter släppet den 15 augusti.

När blir Google Assistant tillgänglig?

Efter den 15 augusti blir Google Assistant gradvis tillgänglig för Android-enheter med 5.0 Lollipop+ eller senare – och iOS-användare med version 10 eller senare kommer att kunna ladda ner appen inom de kommande veckorna.

Google Home kommer i år

Senare i år kommer även Google Home att lanseras på svenska. Det är en funktion som gör att du kan kommunicera med Google Assistant var du än befinner dig i hemmet genom en röststyrd högtalare. Till exempel kan du be den släcka lamporna eller spela en viss låt – eller vidarebefordra ett meddelande till ett annat rum om du har mer än en enhet.

– Jag har använt den hemma och bett den hälsa till badrummet att maten är klar om min partner står i duschen till exempel, det är ju mest på skoj – men det är en rolig funktion, säger Andrea Lewis Åkerman på Google Sverige.

Fler tekniknyheter hittar du här:

Sonos nya soundbar vill vara vardagsrummets värsting

Champions League i FIFA 19 och tre andra supernyheter från världens största spelmässa

Så sparar du andras Instagram stories och tar skärmdump utan notis

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 03:15