Ny forskning: 8 timmars sömn är inte tillräckligt

Länge har åtta timmars sömn varit den vedertagna gränsen för att du har fått sova ut ordentligt – men nu kommer forskarna med nya råd.

| Foto: Pexels  |  Publicerad 2018-06-15 06:44  |  Lästid: 1 minut

Länge har rekommendationen för hur länge man borde sova varje natt legat mellan sex och nio timmars sömn, med åtta som den magiska sömn-siffran. Men nu kommer forskare med nya rekommendationer.

Det är forskare vid Penn State University i USA som menar att 8,5 timmar är den nya riktlinjen. Det många gör fel är att gå och lägga signär det är åtta timmar kvar tills väckarklockan ringer, men kroppen behöver tid att varva ner – så du får egentligen bara drygt sju timmars sömn.

Alltså: Gå och lägg dig 8,5-9 timmar innan alarmet ringer för att få den sömn din kropp behöver.

Du kan enkelt ta reda på om du får tillräckligt med sömn:

Dagen innan en ledig dag går du och lägger dig din vanliga tid utan att ställa en klocka till dagen efter. Vaknar du en timme senare än du brukar behöva gå upp i vanliga fall så kan det vara ett tecken på att du får för lite sömn och att du behöver gå och lägga dig tidigare.

– Om du inte är stressad eller har en tid du måste gå upp, så faller du in i din naturliga dygnsrytm och det är förmodligen så mycket sömn du behöver, säger sömnforskaren Daniel Gartenberg till Quartz. 

Källa: Quartz

Artikeln publicerades först på MåBra.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-06-15 16:08