Föräldrar uppmanas stänga av Snapchats nya funktion i barnens mobiler

Snapchats nya funktion låter dina följare se var du befinner dig i realtid – nu varnar säkerhetsexperter för att appen kan leda till förföljelser och ökad mobbning.

Erika Bergman  |  Publicerad 2017-06-29 16:07  |  Lästid: 2 minuter

Genom den populära appen Snapchats nya uppdatering kan du få reda på vart dina inlagda snap-vänner befinner sig, inte enbart när de lägger upp en en video, utan alltid. De dyker nämligen upp som en emojifigur på en karta så att du kan se exakt var de befinner sig, avståndet mellan er och hur du tar dig till dem. Det är som att du har en GPS på dig dygnet runt.

Allt du behöver göra är att snabbt nypa till över skärmen så dyker kartan upp.

Det finns även en möjlighet att aktivera ett så kallat ”ghost mode” vilken gör att dina vänner kan spana på dig utan att du ser det. Det innebär alltså att de kan följa efter dig på gatorna i realtid utan att du ens vet om det – och det är du själv som har gett dem verktyget att göra det.

Enligt The Guardian och Dagens Media uppmanas föräldrar därför av säkerhetsexperter att inte låta barnen publicera sin position. Snapchat har en ung målgrupp vilka ofta har vänner på Snapchat som de inte känner så bra i verkligheten.

Nätmobbning bland unga förekommer redan på sociala medier och den nya funktionen kan användas för att ytterligare trakassera och förfölja en användare.

Uppdateringen är dock valfri och det är den individuella användaren som avgör vilka av ens snap-vänner som kan se geo-taggarna. Men det kan vara en god idé att fundera på om du vill tillåta andra att se vart ditt barn befinner sig dygnet runt.

Vill du stänga av funktionen på ditt barns mobil? Nyp till på skärmen och tryck på kugghjulet uppe i högra hörnet.

Mobbning på nätet.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar