Svenskarnas mobilvanor vanlig orsak till bråk med partnern

Hamnar du ofta i smågräl med din partner? En studie om hur svenskar använder smartphones bekräftar hur beroende och påverkade vi blir av våra portabla älsklingar.

Marlon Appelgren | Illustrationer: Marlon Appelgren  |  Publicerad 2017-09-07 13:54  |  Lästid: 2 minuter

Mobiltelefonen har varit vår bästa vän i snart ett decennium och att den kryper sig allt närmare in på våra liv med alla smarta livslösningar står år 2017 som ett ganska givet faktum. Idag tittar svenska mobilanvändare ner på sina smartphones mer än 300 gånger per dag.

Denna raketartade utveckling har bland annat mynnat ut i att mobilen nu inte bara ses som vår hjälpreda, sekreterare, kalender, väckarklocka och bästa vän – utan helt enkelt som en digital förlängning av vår kropp. En förläning som nu enligt forskning kan leda till att du och din partner börjar gräla.

I en forskningsenkät där man studerat förra årets mobilanvändning får vi svar på hur vi svenskar har använt våra smartphones under året 2016. Såhär ser en vanlig dag ut för den genomsnittliga svenska mobilanvändaren.

 

Mitt i natten

Spontant tänker man att det är på morgonen som vi har dagens första kontakt med mobiltelefonen, men majoritet av oss har vår första interaktion när vi vaknar upp mitt i natten. Det allra vanligaste är att vakna till och instinktivt kolla klockan på mobilen, för att sedan läsa ett Facebook-meddelande innan vi somnar om.

Forskningsrapporten visar att hela 43% av svenskar i åldern 18-34 någon gång kollar på sin mobiltelefon mitt i natten.

 

På morgonen

När vi vaknar på morgonen är den allra vanligaste interaktionen med mobilen att vi sätter på snoozeläget för att sedan svara på, i snitt, ett mail och klicka in på en nyhetsplattform. Efter detta är det även vanligt att svenska mobilanvändare faktakollar något från en diskussion med en kollega. Som t.ex vad huvudstaden i Zambia heter egentligen.

På kvällen

När dygnet börjar gå mot sitt slut är det vanligast att vi avslutar kvällen framför Netflix med vår partner. Väl framför vår favoritserie eller en film hamnar många i en situation där någon får klagomålet om att han/hon håller på för mycket med mobilen när de spenderar tid tillsammans. Gräl uppstår och boven är våra mobilvanor.

Känns detta igen?

Källa: Rapport från Deloitte.

[newsletter]

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-09-07 13:55