Hoppa till innehåll

Här är årets 11 glassnyheter från GB – med betyg och smaktest

Sofia Börjesson

Nu har GB Glace släpps årets glassnyheter – och vi har så klart testat dem åt er. Här är våra betyg!

Glassäsongen närmar sig så sakteligen, och ett säkert tecken på just det är att årets glassnyheter börja trilla in. I år levererar GB Glace elva nya sorter, varav åtta släpps nu och tre lite senare under våren. Vår glasspanel har testat de åtta som släpps redan nu.

Det går att skönja en röd tråd bland nyheterna och den består i att flera av glassarna är ekologiska, laktosfria och innehåller mindre socker – och de håller en högre smakmässig kvalitet än förra årets nyheter, enligt oss.

– Ja, vi var överens om att glassarna höll en högre nivå överlag, men det var ändå lätt att utse den rättmätiga vinnaren – och förloraren, säger Joel Linde, glassnyhetstestare för tredje året i rad.

Här är årets glassnyheter!

Magnum Chocolate & Hazelnut Praliné

Om glassen: Len hasselnötsglass med en ljuvlig ton av karamell som täcks av 100 procent belgisk Magnum-choklad och karamelliserade hasselnötter. All kakao är hållbart odlad och Rainforest Alliance-certifierad. 90ml, rekommenderat pris är 24 SEK.

Så tyckte vi: Initialt förs tankarna till Marabous klassiska schweizernöt, och glassen påminner om nötkräm. Den skulle kunna bli för söt med de karamelliserade nötterna och allt, men den är faktiskt rätt bra balanserad.

Betyg: 4 av 5 möjliga

Magnum Intense Dark

Om glassen: Fyllig och krämig chokladglass som omsluts av ett lyxigt lager mörk Magnum-choklad med 70 procent Rainforest Alliance-certifierad kakao. 100ml, rekommenderat pris är 24 SEK.

Så tyckte vi: Den här glassen känns lite lyxig och sofistikerad på något vis. Den blir liksom inte vulgär trots all choklad, och det kan nog bero på att själva glassen i mitten inte är så super chokladig.

Betyg: 4 av 5 möjliga

Magnum Mint

Om glassen: Fyllig och krämig mintglass täckt av ett lyxigt lager Magnum-choklad med sockerkrisp. All kakao är hållbart odlad och Rainforest Alliance-certifierad. 100ml, rekommenderat pris är 24 SEK.

Så tyckte vi: Den här får en instinktiv like. Glassen känns fräsch och lite som Marianne-karameller. Sockerkristallerna i chokladen satte verkligen pricken över i.

Betyg: 4 av 5 möjliga

Marabou Mjölkchokladstrut

Om glassen: Sveriges populäraste chokladkaka lanseras i en krispig våffla. Härlig vaniljglass med små Marabou-chokladbitar doppad i klassisk Marabou mjölkchoklad. 160ml, rekommenderat pris är 25 SEK. Finns även i flerpack.

Så tyckte vi: Det här är ju ett säkert kort; man vet precis vad man får och det är två goda ting. Det är ingen smakchock på något vis, men ändå väldigt gräddigt och gott. Men de som hoppas på mjölkchoklad i strutens botten kan bli besvikna, där döljer sig nämligen helt vanlig mörk strutbottenchoklad.

Betyg: 4 av 5 möjliga

Päronsplitt Ekologisk

Om glassen: Krämig ekologisk gräddglass täcks av ett läskande lager isglass gjort på ekologisk päronjuice. Beroende på päronskörd kommer det yttre isglasslagret att variera i färg. 50ml, rekommenderat pris är 15 SEK. Finns även i flerpack.

Så tyckte vi: Det här är ju liksom en klassisk päronsplitt. Det är inte mycket att orda om. Det är en god och habil pinnglass, men en pinnglass kan aldrig få skyhöga betyg, därav trean.

Betyg: 3 av 5 möjliga

Rocket

Om glassen: Barnens favorit i år är en färgglad raketformat isglass i tre lager, med smak av ananas, apelsin och hallon. Alla barnglassar i sortimentet uppfyller GB Glaces stränga kriterier baserade på rekommenderat energiintag. Det innebär att alla barnglassar innehåller max 110kcal per glass, max 3g mättat fett och max 20g tillsatt socker per 100g. 55ml, rekommenderat pris är 10 SEK.

Så tyckte vi: Här får man ju då is rakt igenom. Det känns som att de har dragit in lite på sockret, vilket ger en viss fräschör. Men det är verkligen en barnglass, och de olika färgerna är inte så smakrika, snarare lite nedtonade. Den här glassen höjer inga ögonbryn.

Betyg: 2 av 5 möjliga

Solero Organic Juicy Peach

Om glassen: Med endast sex ingredienser och 59 kcal bjuder ekologiska Solero Organic Juicy Peach på en fantastisk glassupplevelse med en kärna av en läcker persikokräm och ett fruktigt isglasstäcke. 52ml, rekommenderat pris är 15 SEK. Finns även som flerpack.

Så tyckte vi: Det är en väldigt tydlig persikosmak. Och när man biter i den relativt tunna hinnan av isglass kommer man in till en kräm eller sylt av något slag. Den är god, ganska fräsch och inte toksöt trots sylten. Enkelt beskrivet smakar den som den där klassiska sockrade persikan från lösgodishyllan. Likt päronsplitten dras betyget ner något eftersom det är en pinnglass – och en vanlig pinnglass kan bra bli tre plus.

Betyg: 3 av 5 möjliga

Ben & Jerry’s Peanut Butter Cup ’Wich

Om glassen: Härlig jordnötssmörsglass med Peanut Butter Cups mellan två sega chokladcookies. 80ml, rekommenderat pris är 27 SEK.

Så tyckte vi: Riktigt bra kakor! De är kola-sega och smakar lite nötigt kladdkakigt liksom. I glassen finns det hårda jordnötsbitar som bryter av mot allt det mjuka på ett bra sätt. Smaken av jordnötssmör är tydlig, och allting blir ju godare av det. Väldigt god – till och med godast av alla nyheter!

Betyg: 5 av 5 möjliga – vi har en vinnare!

Nedan är ytterligare tre smaker som kommer att släppas under våren, men de har vi inte haft möjlighet att testa än.

Ben & Jerry’s Chocolate Fudge Brownie

Om glassen: En laktos- och mjölkfri minibägare med ljuvlig chokladglass gjord på mandelmjölk och browniebitar från Greyston Bakery i New York. 120ml, rekommenderat pris är 27 SEK. Kommer i maj.

Hallon Smoothie Dröm

Om glassen: En laktosfri vaniljstrut med härlig hallonsorbet av hållbart odlade bär i en klassisk våffla. Sorbeten innehåller hela 25 procent hallon. 120ml, rekommenderat pris är 23 SEK. Kommer i slutet av februari.

Breyers

Om glassen: En glassbar med smak av vanilj och karamell med chokladöverdrag. Den goda och glassiga upplevelsen är dessutom densamma trots hög proteinhalt och låg sockerhalt – helt enkelt skuldfri glassglädje. 55ml, rekommenderat pris är 20 SEK. Kommer i april.

Läs mer: Så tyckte vi om förra årets glassnyheter från GB

Artikeln publicerades först på ELLE.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.