Annons

Nya mynt och sedlar från och med idag – är mindre och anpassade för synskadade

Med start idag, måndag 3 oktober, får innehållet i din plånbok ett delvis annorlunda utseende. Spana in de nya mynten och sedlarna här!

Anna Lundegårdh

Sveriges nya mynt

Sol, vind och vatten – Ted Gärdestads hitlåt har inspirerat designen av de nya 1-, 2- och 5-kronorsmynten, som kommer ut i handeln 3 oktober. På framsidan ståtar som vanligt kung Carl XVI Gustaf medan siffersidorna pryds av solstrålar, en liten virvelvind och vågor.

Annons

Slantarna är nickelfria och lättare än sina föregångare. De har också fått gyllene glans: 1- och 2-kronorna har ett ytskikt av koppar medan 5-kronan strålar som guld.

Gilla Cafe.se på Facebook

ny 100- sedael

Samtidigt släpps två nya sedelvalörer, även de med kändistema: 500-kronorssedeln frontas av Birgit Nilssons ansikte och 100-lappen Greta Garbos. Femhundringen lyser snäppet rödare än den tidigare varianten medan den gamla gråaktiga hundralappen nu blir glatt ljusblå.

ny 500- sedel

De nya papperspengarna tillverkas av bomullsfibrer och har detaljer i koppartryck för att synskadade lättare ska kunna skilja dem åt. Sedlarna har också krympt några millimeter i storlek.

Men tjuvhåll inte alltför länge på dina gamla pengar! Efter den sista juni 2017 är det bara 10-kronan som kan användas. Resten – både mynt och sedlar av äldre modell – blir ogiltiga.

I snitt lär svenska hushåll ha 800 kronor i mynt hemma, men det har blivit allt svårare att växla in dem. Bankernas myntautomater är borta sedan länge och kontoren tar ofta ut feta avgifter för att växla in slantarna. Bästa sättet är ofta att handla upp dem – även om kön bakom dig grymtar irriterat.

Mynt som hunnit bli ogiltiga vill inte ens Riksbanken ha. ”Mynten kan betraktas som metallskrot och kan därför lämnas till metallåtervinning”, konstaterar banken barskt på sin hemsida.

Artikel först på Året Runt.

Annons

Dela (51)
Tweeta

Annons


Laddar