Annons

Deadlinen för att växla in gamla mynt närmar sig – fortfarande 1,6 miljarder på vift

Kampanjen för att samla in gamla mynt och sedlar fortsätter. Den 31 augusti är sista dagen att växla in mynten medan du kan vänta lite till med sedlarna.

Henrik Högström

Processen med att samla in gamla mynt och sedlar har pågått länge och hittills har 43 procent av de gamla mynten kommit in. Dock räknar man med att det fortfarande finns mynt till ett värde av 1,6 miljarder kronor i omlopp, skriver Riksbanken.

Annons

Nu börjar det dock närma sig deadline om man vill ha något för skramlet i soffan eller kavajfickan. Det handlar framför allt om de 1-, 2- och 5-kronor som blev ogiltiga tidigare i sommar. De kan bara användas som betalningsmedel eller växlas in på bank till och med 31 augusti.

Gilla Cafe.se på Facebook

– Går man till banken senast den sista augusti får man in dem på kontot, säger Tommy Persson, projektledare på Riksbanken till TT.

nya mynt

Det är mindre bråttom med de gamla sedlarna. 100- och 500-kronorssedlarna som blev ogiltiga tidigare i år kan sättas in på ett bankkonto till och med den 30 juni 2018.

Efter den 30 juni 2018 kan Riksbanken lösa in de ogiltiga sedlarna mot en avgift på 100 kronor. På grund av lagarna kring penningtvätt kan det dock krävas att den som växlar in ogiltiga sedlar måste visa upp till exempel kvitton eller fakturor.

Källa: TT, Riksbanken.

Annons

Dela (16)
Tweeta

Annons


Laddar