Hoppa till innehåll

Nytt svenskt golfmärke ska utmana giganterna

Bilder på två män i golfkläder
Robin Åberg

Local Rule heter märket vars mål är att göra golfkläder som kombinerar funktion med stil. Men det måste finnas en roligare säljpitch än så? Café ringde upp
grundarna för att ta reda på det.

Golfkläder är inte bara basker och knästrumpor längre, och har väl i ärlighetens namn inte varit på länge. De senaste åren har vi sett flera nykomlingar inom facket ”snyggare golfkläder” däribland Macklemores märke Bogey Boys och Drakes samarbete med Nike. Idag intar ett nytt svenskt märke scenen och det märket heter Local Rule.

Local Rule grundades 2021 av golfentusiasterna Simon Madeling, David Zetterlund och Henrik Svensson med målet att utmana golfgiganterna genom att skapa kläder som fungerar lika bra på banan som på stan. Första släppet är en renodlad herrkollektion som består av 18 plagg och accessoarer som bucket hats, kepsar, peggar och golfbagar.

Framförallt trycker Local Rule på att de gör golfkläder som kombinerar stil och funktion, en slogan som man hör var och varannan gång ett nytt sportmärke lanseras. Det måste helt enkelt finnas en bättre säljpitch än så för Sveriges nya golfmärke, vi tog kontakt med grundarna för att ta reda på det.

Vad fyller Local Rule för lucka i världen av golfkläder?

– Luckan vi fyller är för den modemedvetna golfaren som gillar nedtonad, skandinavisk design. Allt vi gör är lifestyle. Andra uppstickare, främst internationellt, bygger också på lifestyle men många faller på både kvalitet och funktionalitet. De har gått all in på lifestyle men glömt det som golfarna inte vill tumma på, att vara bekväm på första tee.

Ni säger att era kläder kombinerar funktion och stil och det är bra. Samtidigt är det inte särskilt unikt. Vad är det som gör era kläder unika?

– Vår stil. De amerikanska märkena har sin stil, de japanska märkena sin stil och de brittiska sin stil. Local Rule är här för att sätta vår stil till golfbanan. Trots att Sverige är en traditionellt tung exportör av mode och att golf är en oproportionerligt populär sport här med tanke på vår korta säsong finns det få svenska aktörer som bidrar med något nytt i golfmode. Därför behövs vi.

När vi talar ändå talar om funktion, vad har era kläder för funktionella egenskaper?

– Vi har tagit fasta på sådant som gör plaggen anpassade till golf. Vad skiljer en golfväst från en vanlig väst? I vårt fall, mer utrymme för armarna vid svingen. Dessutom kan man veckla ut en luva på västen om regnet börjar falla. Våra chinos är extremt stretchiga vilket gör det enkelt för dig att stå på huk när du ska läsa puttlinjen. Vi har även valt att arbeta med olika typer av material som passar för golfaren, inte bara polyester utan även merinoull för att det andas bra.

Över till stilen, hur skulle ni beskriva Local Rules stil?

– Vi gillar den vidare passformen, vår kollektion blir en antites till de smala, åtsittande shortsen som finns i golfbutiken och till de spräckliga, sportiga mönstren.

Kläderna är producerade i Portugal, varför just Portugal?

– För att kunna säkerställa kvalitet och även ha kontroll över våra fraktled. Givetvis även för att säkerställa att kläderna produceras hållbart och på ett schysst sätt. Valet föll på Portugal eftersom de har en lång och gedigen erfarenhet inom klädproduktion. Vår fabrik har jobbat länge med etablerade märken och de syr alla plagg för hand.

Låter det som något för dig kan du kika närmare på Local Rules plagg som du hittar på deras nyöppnade webbshop.

Läs även: Jorden runt på 6 golfresor – världens mäktigaste golfbanor du måste besöka

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.