Hoppa till innehåll

Jorden runt på 6 golfresor – världens mäktigaste golfbanor du måste besöka

Golfbanan Cape Kidnappers i Nya Zeeland.
Joakim Almén

Pandemisporten nummer ett har aldrig varit populärare. Café slår en spikrak drive för jordklotets mäktigaste golfupplevelser.

Europa: Sotogrande, Spanien

Vindpiskande toppengolf i Skottland i all ära – i exklusiva Sotogrande söder om Marbella finns några av Europas bästa och mest solsäkra golfbanor.

Solkusten, eller ”golfkusten”, i Andalusien sträcker sig från Torre del Mar till Sotogrande i södra Spanien och stoltserar med fler än 70 golfbanor. Majoriteten av svenska golfturister väljer Marbella som sitt solsäkra golfparadis under höst- och vintersäsongen.

Café föreslår att du i stället sätter ytterligare en stjärna till din golfsemesterupplevelse och styr hyrbilen 40 minuter sydväst om Marbella. Här ligger mycket exklusiva Sotogrande – Europas Palm Springs – med Gibraltarklippan som vykortsvacker fond. Sotogrande växer så det knakar, inte minst genom att förmögna personer investerar i de många fastigheterna belägna på klipporna som omger området, något som skänker en extra flärd till upplevelsen.

På nyrenoverade hotellet SO/ Sotogrande, som precis som det mesta i Sotogrande ligger i ett gated community, kryddas golfupplevelsen med smakfull lifestyle-lyx. Det kan vara svårt att få tider på golfbanorna i området, så se till att planera din resa till Sotogrande i god tid.

Banorna

Valderrama

Europatourbana i fantastiskt skick som ofta hamnar i topp bland Europas bästa banor. Spektakulär och underhållande, men också den klart svåraste banan runt hela spanska golfkusten. En utmaning att ta sig runt utan att slå bort halva bollransonen, men samtidigt en
av Europas mest ultimata (och solsäkra) golfupplevelser.

La Reserva

Belägen mitt i hjärtat av Sotogrande, där 50 miljonersvillorna på de omgivande klipporna skänker scenografisk dekor. Både hål 1 och 18 visar vad banan går för. Rejält utmanande, men samtidigt en spelupplevelse som stannar kvar i dig – långt efter att alla trippel­bogeys kritats in på scorekortet.

Real Club Sotogrande

Inte den scenografiskt mest spektakulära banan i Sotogrande, men en något enklare dito för dig som tröttnat på att göra plumpar i scorekortet. Trots att banan, som refereras till som ”Sotogrande old” av lokalbefolkningen, byggdes 1964 håller den ett fantastiskt skick. Tacka Café för tipset efter att du spelat banans signaturhål – nummer 7.


Afrika: Kapstaden, Sydafrika

Pearl Valley är en av Sydafrikas mest ansedda banor och dessutom designad av golflegendaren Jack Nicklaus. Foto: Getty Images

Louis Oosthuizen, Retief Goosen och Ernie Els: listan på topprankade världsspelare från Sydafrika kan göras betydligt längre än så. Inte så konstigt att landet fostrat så många toppgolfare. I golftokiga Sydafrika finns fler än 450 banor av hög standard och olika karaktär efter landets varierande natur.

Vill du vara bekväm och ägna dig åt golf varje dag under hela din semester ska du boka in dig på gigantiska golfresorten Fancourt som ligger efter Garden Route, mellan Kapstaden och Port Elizabeth. Vill du få ut mer av din resa än golf (och tennis) dygnet runt föreslår Café i stället att du väljer sofistikerade Kapstaden som utgångspunkt. Med vackra vingårdar i överflöd och några av landets bäst rankade golfbanor i närheten är Kapstaden den perfekta destinationen för en resa i livsnjutandets tecken.

Banorna

Pearl Valley

I vindistriktet Stellenbosch, mind­re än en timmes bilfärd från Kapstaden, ligger en av Sydafrikas mest ansedda banor. Pearl Valley öppnade 2005, är designad av ­golflegendaren Jack Nicklaus och har flera gånger stått som värd för tävlingen South African Open som ingår i Europatouren. Extremt välskött bana med vykorts­vackra berg som Instagram-­vänlig fond och gott om bunkrar och ­vattenhinder som sätter din spelstrategi på prov.

Foto: Getty Images

Arabella

10 mil från Kapstaden längs Garden Route – kustremsan som ofta kallas för Sydafrikas vackraste bilsträcka – ligger Arabella, belägen precis intill Bot River Lagoon. Här har A-kändisar som Samuel L Jackson spelat, och förhoppningsvis kan den natursköna upplevelsen skänka lugn till ditt spel.


Sydamerika: La Paz, Bolivia

Höghöjdsgolf i La Paz. Foto: Getty Images

Det ska direkt sägas att Sydamerika inte är någon imponerande världsdel vad gäller antal golfbanor sett till yta. Det må finnas 700 banor över kontinenten, men det ska sättas i perspektiv mot att lilla Sverige har mer än 450 banor. Flest banor finns det i Argentina, men ska du spela golf i Sydamerika och vill kunna skryta om en världsunik spelupplevelse ska du sätta dig på flyget till Bolivia och La Paz.

Banan

La Paz Golf Club

Strax utanför storstaden La Paz i bergskedjan Anderna finns världens högst belägna golfbana godkänd för internationella tävlingar. Den 3 242 meter höga höjden över havet innebär inte bara en naturupplevelse utöver det vanliga, det innebär också att bollen flyger väldigt mycket längre på grund av det minskade lufttrycket som en konsekvens av den höga höjden. Det påstås att bollen färdas mellan 20 och 25 procent längre än din normala slaglängd. Det är alltså i La Paz du förverkligar den tidigare ouppnåeliga drömmen om att slå en drive med en carry på 300 meter.


Oceanien: Auckland, Nya Zeeland

Cape Kidnappers på dramatiska klippor 140 meter över havet.  Foto: Getty Images

Nämn Nya Zeeland och det första som poppar upp i huvudet är extremsporter och ett allmänt snabbt och adrenalinstint leverne. Så, golf i Nya Zeeland. Vänta nu? Bland alla bergstoppar, floder och spektakulära stränder finns – tro det eller ej – också några av världens bästa golfbanor. Faktum är att landet har över 400 golfbanor, vilket är näst mest per capita i hela världen.

Med sin dramatiska och varierande natur erbjuder Nya Zeeland en stor variation av golfupplevelser, från links-­liknande golf till sceniska banor belägna på klippor längs kusten och mer traditionella parkbanor inåt landet. Bara i Auckland med omnejd kryllar det av golfbanor som står sig väl mot svenska toppbanor som Bro Hof och Ullna. Vill du åt den avlånga ön mest majestätiska golfpärlor får du dock vara beredd att bila några timmar bort från Auckland.

Banorna

Tara Iti

Drygt en timmes bilfärd norr om Auckland finns världens näst bästa golfbana, enligt Golf Digests se­nas­te prestigefyllda världsrankning. Den superexklusiva banan är ritad av den aktade golfarkitekten Tom Doak och riktar sig främst till sina kapitalstarka medlemmar. Det finns dock möjlighet att spela på banan som greenfee-gäst. Om du skickar in en förfrågan kan du få chansen att spela banan under din vistelse. Sen är du under inga omständigheter välkommen åter, förutsatt att du inte blir medlem i klubben.

Cape Kidnappers

Några timmars bilfärd sydöst om Auckland finns ett av den moderna golfbanevärldens största under. Golfbanan är precis som Tara
Iti ritad av Tom Doak och byggd på ett ås- och dallandskap på
dramatiska klippor 140 meter över havet. Det räcker med att titta på bilderna för att förstå varför Cape Kidnappers bland annat är PGA-spelaren Adam Scotts favoritbana. Renoveras för närvarande och förväntas öppna åter i maj 2022.

Kauri Cliffs

Två timmars bilfärd från Auckland ligger ytterligare en iögonfallande bana belägen på klipporna längs Nya Zeelands östkust. Kauri Cliffs är som tagen ur ett Mario Golf-spel, den ser nästan för overklig ut för att vara sann. Har kallats för ”Pebble Beach på steroider” och utsikten från klubbhusets balkong erbjuder en av golfvärldens mäktigaste.


Asien: Hua Hin, Thailand

Svenskbanan Black Mountain i Hua Hin rankas som en av Asiens bästa.

Den thailändska kungafamiljens favorittillhåll Hua Hin är ett etablerat tillflyktsmål för svenska golfare. Bli därför inte förvånad om du ser gamla svenska idrottshjältar av Ingemar Stenmark- och J-O Waldner-snitt spela golf på någon av de många golf­banorna belägna i området.

Till skillnad från många andra populära turistmål i Thailand är Hua Hin betydligt mindre festligt. Visst, det finns mängder av restauranger och barer, men den genomsnittlige turisten är äldre och på stränderna syns mest barnfamiljer. Till Hua Hin åker du därför för att fokusera helt på golfen – inom en timmes taxifärd från Hua Hin finns mer än tio banor av mycket god kvalitet.

Banorna

Black Mountain

Om Gud byggde en golfbana i Thailand skulle det vara Black Mountain. I Black Mountains fall är golfguden svensk, heter Stig Notlöv och grundade i ett tidigare liv byggvarujätten Byggmax. Black Mountain håller högsta klass i allt från faciliteter till
ban­arkitektur och iögonfallande, dramatiska miljöer. Har flera gånger rankats som en av Asiens bästa golfbanor. Ett måste!

Banyan

Inte lika imponerande faciliteter som svenskbanan Black Mountain, men många rankar Banyan som en minst lika gedigen spelupplevelse som sin konkurrent i premiumklassen. Mästerskapsbanan håller högsta internationella klass och levererar utöver en bana i toppskick sinnesretande vackra miljöer.

Springfield

Tillsammans med Palm Hills är Springfield Hua Hins tredje bästa bana. Om banarkitektur är en viktig del i val av golfbana är Springfield en direkt nödvändighet. Ässet i rockärmen stavas nämligen Jack Nicklaus, golflegendaren som designat Springfield. Rent spelkonkret innebär det bland annat några av de längsta och största bunkrar du sett. Trots bunkrar i överflöd är banan något enklare än Banyan och Black Mountain.


Nordamerika: San Francisco, USA

US Open-banan Pebble Beach i Kalifornien listas konstant som den bästa bana i USA där allmänheten är välkommen att spela. Foto: Getty Images

Att tvingas välja en golfstad att besöka i USA är ett (nästan) lika svårt uppdrag som Daniel Craig hade i sin sista Bond-film No Time to Die … som ju bekant inte slutade så bra. Om du vill upptäcka USA genom golf men inte har ett år av ditt liv att viga ska du läsa Tom Coynes bästsäljande bok A Course Called America, om jakten på USA:s främsta golfbana.

Är du på jakt efter ett par veckors semester i kombination med spelet golf, som Göran Zachrisson alltid kallade sporten, tar du flyget till Kalifornien. I solsäkra San Francisco Bay Area finns massvis av golfbanor – många riktigt bra som TPC Harding Park, Pasatiempo och Gleneagles, en av USA:s främsta niohålsbanor, mitt i central San Fran­cisco. Den mest självklara, och monetärt kostsamma, greenfee-bokningen finns en och halvtimmes bilfärd söderut längs kuststräckan PCH.

Banan

Pebble Beach

Belägen på Monterey-halvön ligger en av världens mest kända golfbanor som dessutom är återkommande arrangör av majortävlingen US Open, som senast arrangerades här 2019. Med sina små greener, smala fairways och friskt piskande vindar från Carmel Bay är Pebble Beach vida ansedd som en av jordklotets absolut vackraste golfupplevelser. Dessutom listas banan konstant i topp i rättesnöret Golf Digest ranking över de bästa banorna som är öppna för allmänheten i USA. Greenfee-avgiften? 5 100 kronor per spelare – och då ingår inte golfbil i priset. Det går att få tag i tider om du ringer till receptionen dagen innan, men säkraste sättet att säkra en utslagstid är att samtidigt boka ett rum på resorten i minst två dagar. Priset per natt: närmare 10 000 kr.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.