Annons

Nu släpps den eftertraktade superwhiskyn i Sverige

Octomore är den exklusiva skotska whiskyn från destilleriet Bruichladdich som gjort sig kända för sin extrema rökighet. Nu webbsläpps två nyheter i Systembolagets – Andreas Grube har testat.

Andreas Grube
Nu släpps den eftertraktade superwhiskyn i Sverige

Bara namnet Octomore brukar få whiskyentusiaster världen över att få något glansigt i blicken och dregla av habegär. Så räkna med att det blir klickfest på Systembolaget idag när inte mindre än två nya varianter släpps – Octomore 8.1 (nr 40155, 1 499 kr, 720 flaskor) och Octomore 8.3 (nr 40156, 1 999 kr, 312 flaskor).

Annons

Jag har fått testa dem, och jag måste verkligen säga att jag också är eld och lågor. Det här är något alldeles extra…

Gilla Cafe.se på Facebook

Octomore 8.1 ligger på stöddiga 59,3 procent och hela 167 ppm i rökighet, destillerad 2008 på enbart skotskt korn och lagrat på 100 procent bourbonfat. Det sjuka är hur Octomore, trots de här ganska extrema rök- och alkoholnivåerna, lyckas producera en whisky som både är elegant och lite fruktfräsch. Otroligt snygg mix av päron, limetoner – och givetvis en rejäl kryddighet på en botten av tjärig rökighet. I smaken finns också lite tobak och läder, och eftersmaken är lång, koncentrerad och komplex.

Octomore 8.3 har ännu högre alkohol (61,2 procent) och häpnadsväckande 309 ppm i rökighet (!). Ett monster! Här är det enbart korn från Islay som är bas och man har använt både bourbonfat och fat från bland annat Bourgogne Rhône.

Den här är också betydligt kraftigare, dovare och mörkare i doft och smak. Rökigheten är fundamentet, men på den stadiga ryggraden lyckas man bygga snygga nyanser av vanilj, chokladkola, torkad tropisk frukt och en lätt sälta.

Summa summarum två whiskys som är fullkomligt unika i sitt slag. Grattis till er som lyckas lägga vantarna på någon av dem.

Annons

Dela (260)
Tweeta

Annons


Laddar