Så odlar du chili som ett proffs – steg för steg

Vill du ha egenodlad chili i sommar är det exakt just nu som du måste börja sätta igång med din hemmaodling. Jonas Cramby har pratat med Mark Wilcox från Chiligarage som ger dig den totala guiden för att lyckas.

Jonas Cramby | Foto: Pexels / IBL  |  Publicerad 2018-01-14 11:01  |  Lästid: 4 minuter

Chili är en fantastisk gröda. Man kan odla dem i regelrätta växthus eller bara stående i ett stort soligt köksfönster. Det är enkelt nog att även en klant kan klara av det och komplicerat nog för att nörden ska kunna ägna sitt liv åt det. Chiliplantor är vackra att se på, trevliga att smånynnande sköta om och de ger ofta rikligt med frukt, från midsommar till långt in på hösten. Och när det har blivit dags att skörda är användningsmöjligheterna enorma: man kan torka, röka eller pickla sin chili. Man kan använda den färsk i salsor, grillad till burgare och texmexmat och man kan göra egen fermenterad hot sauce och sambal.

Det enda problemet med att odla chili är väl att när man väl börjar fundera på att odla det så brukar det i regel vara för sent. Vill du ha egenodlad chili i sommar är det nämligen exakt just nu som du måste börja sätta igång.

– För att utnyttja solljuset på ett optimalt sätt är det lämpligt att börja med sådden i februari eller senast tidigt i mars, säger kokboks-aktuelle chiliodlaren Mark Wilcox från Chiligaraget i Bräcke i Skåne. Väntar man för länge kommer plantorna att utvecklas alldeles för sent, i synnerhet om det blir en kylig och solfattig sommar.

Läs också: Chilisorterna och tillbehören för den ultimata hemmaodlingen >

Så vad väntar du på? Här följer Mark Wilcox bästa chiliodlartips:

Teknik: Så odlar du chili hemma

Förkultivera chilin

Trädgårdshandlarna erbjuder en uppsjö av praktiska, men oftast dyra, produkter för förkultivering. Allt som egentligen behövs är ett miniväxthus i plast med små rutor eller individuella fack. Jag brukar använda köttråg av svart hårdplast för att de är hållbara, billiga, återanvändbara och bra. Så helst i fuktig, näringsfattig såjord. Jag använder en blandning av cirka 80 procent såjord och cirka tio procent vardera av vermiculite och perlite (mineralprodukter som förbättrar jordens struktur).

Sätt fröna på cirka 4–5 cm avstånd från varandra, täck med ett mycket tunt lager jord och fukta sedan väl med vatten, gärna med en sprayflaska. Märk dina odlingsbrickor med namnen på chilisorterna. För att gro kräver chilifröet mycket värme. Speciellt de starkare sorterna behöver 27 grader dygnet runt medan andra räcker det med  rumstemperatur – kolla på ditt fröpaket. Fröet behöver dock inget ljus för att gro. Slå därför in odlingsbrickorna i svart plast för att hålla jorden fuktig och placera dem på ett riktigt varmt ställe, till exempel ovanpå ett element eller på golvvärmen i badrummet. Du kan även använda en värmematta med jordad stickpropp och termostat (kostar cirka en tusenlapp).

Sedan är det bara att ha tålamod! Det kan ta alltifrån en till tre eller fyra veckor innan det händer något. Titta till dina odlingsbrickor regelbundet, helst dagligen, lägg en enkel termometer i närheten för att kontrollera temperaturen i jorden och se till att den är lagom fuktig. När groddarna väl har kommit upp behöver de massor av ljus och mycket värme för att växa, det är alltså dags att placera dem i det bästa fönsterläge.

Första omskolning

Omskolning sker först när plantorna är tillräckligt stabila och hanterbara – kanske 3–4 cm höga. Skaffa allt du behöver till den första omskolningen; plastkrukor, lämpligen 12 cm i diameter, rumstempererad planteringsjord av god kvalitet (helst uppblandad med vermiculite och perlite, som underlättar för rötterna att ta upp lagom med vatten, näring och syre), etikettpinnar samt eventuellt stödpinnar (jag använder grillspett av bambu).

Börja med att fylla krukorna till samma djup som såkrukorna eller odlingsbrickan. Använd sedan en såkruka som form och placera den centrerat i omskolningskrukan. Fyll sedan upp runt om med mer planteringsjord. Packa jorden försiktigt och lyft sedan ur såkrukan. Nu har du skapat en grop som är perfekt anpassad till plantan. Småplantorna ska helst bara vara lätt fuktiga, nästan lite torra. Vattna och märk krukorna och ställ dem på ett varmt och ljust ställe.

Andra omskolning

Efter sex till åtta veckor är det dags att skola om för sista gången, då är plantorna allt ifrån cirka 20 till 35 cm höga. När du väl bestämt dig för var dina plantor ska stå (nu behöver de mycket plats) behöver du ett antal 4 eller 5-literskrukor med fat, stödpinnar, etikettpinnar samt lecakulor och planteringsjord av samma sort som användes till första omskolningen.

Proceduren för den andra omskolningen är ungefär densamma som vid den första. Skillnaden är att du först bottnar krukorna med ett cirka 2 cm djupt lager av lecakulor, som avleder och upptar vatten. Fatet underlättar både bevattning underifrån och dränering, och plantan kan ta upp vatten och näring i lagom mängd utan att få ‘blöta fötter’.

Om dina plantor kommer att stå i ett ouppvärmt växthus eller uterum, bör du vänta tills medeltemperaturen nattetid är minst 6–8 grader innan de ställs ut. Sätt aldrig ut dina nya plantor i direkt och starkt solljus, eftersom bladen får då en riktig chock.

Skötsel

Plantorna mår bäst om jorden hinner torka något mellan vattningstillfällena. Om möjligt, vattna helst med ljummet vatten. När plantorna är väletablerade i sina nya krukor bör du vänta ungefär tre veckor innan du börjar med gödselvattning. Ge plantorna gödselvatten en gång var 7–10 dag under odlingssäsongen. En flytande växtnäring av god kvalité som är avsett för krukväxter inomhus bör räcka gott och väl. Titta till dina plantor dagligen och var uppmärksam på skadedjur, och då främst bladlöss.

Gallring och beskärning

Gallring är ett sätt att driva på mognadsprocessen när plantorna har börjat bära frukt. Genom att avlägsna stora blad på nedre delen av plantan och gallra grön frukt nerifrån får du större och finare frukter, eftersom plantan får mer ljus på rätt ställe och skickar mer näring uppåt. Toppa aldrig en ung chiliplanta.

Att ta bort huvudskottet försenar både den unga plantans utveckling, blomning och skörd. Senare, om du tycker att en planta blir för hög och tar för mycket plats, kan du naturligtvis toppa den, men ta då grentoppen strax ovanför ett friskt utåtväxande sidoskott och använd en ren och vass sekatör.

Binda upp och spaljera

Syftet med uppbindning och spaljering är främst att stödja plantan och förhindra att grenarna knäcks när de växer allt längre ut från stammen och tyngs ner av frukt. Ett annat viktigt syfte är att få huvudgrenarna att växa vågrät, då får de fler blommor och producerar därmed mera frukt. Ett tredje och minst lika viktigt syfte med uppbindning, som hänger ihop med det nyss nämnda, är att bladen får en bättre exponering för ljus.  Inomhus kommer det i de flesta fall räcka med stödpinnar, till exempel i bambu.

Skörd

Skörda kontinuerligt under hela säsongen allt eftersom frukterna mognar. För att inte skada plantan bör man alltid använda en vass och spetsig sekatör eller sax. Försök få med hela stjälken när du klipper, då blir frukten vackrast och håller sig färsk längre. Beroende på sort och mognadsgraden håller sig frukter som lagras svalt och mörkt i upp till sex veckor.

Du behöver också läsa om chilisorterna och tillbehören för den ultimata hemmaodlingen >

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 14:28