Okände svenskens modesuccé på Instagram – har över en miljon följare

Johan Hurtig Wagrell  |  Publicerad 2015-01-29 11:32  |  Lästid: 2 minuter
daniel-frank-fb

Över 1,2 miljoner människor följer honom på Instagram – men få vet vem han är. Daniel Frank, 21, från Uppsala är en av modesveriges okända makthavare.

Read the article in english here.

* * *

Den 2 september 2012 publicerades den första bilden på Instagram-kontot Menwithclass: en man i mörk kostym bärande en Louis Vuitton-bag. Ett drygt år senare och mängder av foton på män i välskräddade kostymer senare passerade kontot 100 000 följare. Efter det satte snöbollseffekten igång på allvar. I november förra året passerade kontot den magiska gränsen: en miljon följare. Upphovsmannen är Daniel Frank, 21 år, från Uppsala.

– Det kändes fantastiskt att få ett sådant gensvar från följare över hela världen. Att det skulle bli så här stort trodde jag aldrig, men det är verkligen roligt! säger han.

I dag är Menwithclass det absolut största svenska, privata Instagram-kontot inom kategorin mode – och ett av landets största konton över huvud taget – med sina 1,2 miljoner följare. De flesta är amerikaner, men Storbritannien och Sverige kommer tätt efter. Till och med stjärnbloggaren Kenza Zouiten får se sig slagen av Daniel Frank när det kommer till räckvidd på Instagram. Dessutom driver Daniel systerkontot Menwithstreetstyle som nyligen passerade 400 000 följare. Trots det är det få som känner till mannen bakom de populära modekontona.

– När jag märkte att det här blev större och större så ville jag bygga varumärket Menwith. Det har aldrig varit min ambition att profilera mig själv som person. Av alla 1 600 bilder som jag laddat upp är det bara en på mig. Det var för att fira en miljon följare, säger Daniel Frank.

Daniel fotograferar inte själv utan letar efter bilder han gillar på nätet och postar dem på Menwithclass och Menwithstreetstyle. Bilderna väljs med omsorg, han lägger ungefär åtta timmar per dag på sina två Instagram-konton. Endast vid tre tillfällen har han anlitat modell och fotograf för egna fotograferingar – resten av bilderna har han hittat på annat håll.

– Men jag tjänar inte pengar på andras verk. Om det är ett varumärke som vill synas så skickar de bilder som de själva äger, säger Daniel Frank.

Vid ett tillfälle har en fotograf blivit upprörd över att kontot publicerat hans bild utan tillstånd. Men efter att han taggats in i bilden var han nöjd. Daniel tror att det faktum att kontot fått så stor räckvidd så snabbt har gjort att de stora konflikterna uteblivit.

– Fotograferna och modellerna på bilderna tycker bara det är kul när jag laddar upp dem eftersom de syns för över en miljon modeintresserade människor.

Vid årsskiftet sjösattes nästa steg i MenWith, en webbsida som ska göra det lättare att hitta, och köpa, de kläder som syns i Instagram-flödet. Hur mycket Daniel tjänar på kontona i dag vill han inte gå in på.

– Jag brukar inte prata ekonomi annat än med min revisor…

 

Peder Nääs Sundemyr

* * *

Mer mode!

De 5 hetaste modetrenderna våren 2015

8 nya sweatshirts som gör dig snyggare i vår

6 plagg för dig som vill klä dig sportigare till vardags

Här är stiltricksen som får dina favoritkläder att bli som nya

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-18 15:57