Annons
Annons

Öl, cider och vin – här är rätt dryck till kräftorna

Till kräftor behövs drycker som både läskar, släcker törsten och som samtidigt står pall för den kraftiga sältan. Cafés dryckesredaktör Andreas Grube listar nio perfekta dryckeskombinationer – öl, cider och vin.

Andreas Grube


Wisby Weisse
(nr 1459, 27,50 kr)
Veteöl sitter ofta perfekt till kräftorna, särskilt när den, som här, serveras i en lätt och fräsch stil med både jästgrumligt smakdjup och pigga frukttoner av aprikos, citrus och banan.


Poppels Bryggeri Belgisk Wit
(nr 88218, 19,90 kr)
Ännu en helt lysande veteöl. Läskande och fräsch men också med bra drag i kryddan, tillsammans med den för stilen så typiska jästigheten.


Bombardier
(nr 1529, 17,90 kr)
Bjuder på både schysst fyllighet och bra beska, tillsammans med doft och smak av torkad aprikos, sirapsbröd och lätt knäckighet.


Magners Irish Cider
(nr 1843, 16,90 kr)
Cider med med både krispighet och aningen sötma som ligger sked perfekt med kräftornas mustiga sälta. Mogen citrus, färska örter och röda äpplen.


Muscadet Sèvre et Main sur lie 2016
(nr 2275, 84 kr)
Fullkomligt lysande vin till alla former av skaldjur, även med den kraftiga sälta som kräftorna bjuder på. Krispiga gröna äpplen, surdegsbröd, citron och stenig mineralitet.


Landsort Lager
(nr 1466, 29,30 kr)
Jajamen, den här gamla klassiskern är gjuten på mitt kräftskivebord. Lättklunkad gomrensare som samtidigt har tillräckligt mycket karaktär för att inte dränkas av matens smakexplosioner.


Charles Wantz Crémant d’Alsace Carte Noir Brut 2014
(nr 7737, 109)
Enkel och rättfram crémant med shysst syra, men också fin rondör och mjuka kanter. Perfekt att inleda eller avsluta kvällen med, men fungerar även till själva kräftorna.


Clausthaler Unfiltered
(nr 1976, 13,30 kr)
Något alkoholfritt är alltid bra om man är rejält törstig men vill slippa att avsluta kvällen i en buske någonstans… Den här är väldigt lätt och ren, med nyanser av både ljust bröd och lite honung.


Langenlois Weingut Jurtschitsch Grüner Veltliner 2016
(nr 2699, 119 kr)
Jag älskar druvan grüner veltliner generellt, men tycker också att den är en lysande kompanjon när kräftorna dukas fram. Här hittar du såväl fräscha citrustoner som vitpepprig krydda och färska gröna örter.

Annons
Annons

Dela (0)
TweetaLaddar