Hoppa till innehåll

Ola Söderholm: Jonathan Unge tror att folk sagt att han ser ut som Tom Hardy

Joakim Almén

Ola Söderholm är ständigt aktuell som en av Sveriges skarpaste poddare och komiker. För Café berättar han om varför han ångrar att han tackat ja till privat gig, vad han hatar mest av allt och om sitt livs mest minnesvärda telefonsamtal.

Vilken är din största framgång i livet?

– Det jag spontant kommer på är spaningen i Lilla Drevet om att Ulf Kristersson är en duktig flicka.

Vilken är din största motgång?

– I sjuan när en kille i klassen hade ett sugmärke på halsen och jag frågade om han hade slagit sig på något sätt. Med perfekt tajming svarade han: ”Jag ska förklara för dig när du blir äldre, Ola.” Stort garv rev han ner.

Ditt livs mest minnesvärda telefonsamtal?

– När jag som vikarierade nöjesredaktör på Norrbottens-Kuriren fick ringa till Los Angeles och intervjua Maud Adams.

Vilket är det konstigaste sms du fått?

– Fick det här i natt av Jonatan Unge: ”Visst har folk sagt att jag ser exakt ut som Tom Hardy?”. Följt av: ”Svara! Snälla svara och säg att jag ser ut exakt som Tom Hardy! Ingen tror mig.

Vad vet du idag som du önskar att du visste när du var 15?

– Hur man får i sig en folköl utan att bli full i magen av kolsyra så att man måste hälla ut öl i smyg för att hålla jämna steg med de andra.

Vilket är det värsta kok stryk du fått?

– Jag blev skallad en gång ute på krogen och fick en rejäl blåtira. Det är nog i alla fall det våld jag utsatts för som gett det tydligaste fysiska menet.

Vad är det närmaste du har kommit att dö?

– När jag var typ 22, jag och en kompis missade sista tunnelbanan och fick för oss att gå nere i tunnelbanan. Vi fick hoppa undan flera gånger för tåg ur trafik som kom körande. Vi hade ingen koll på den strömförande skenan som dödar en på fläcken om man råkar komma i kontakt med den. Jag tänker på det åtminstone en gång i månaden och ryser.

Vilket är ditt favoritord?

– Bøfhus.

Om du fick ändra en sak med ditt utseende, vad skulle du välja?

– Jag skulle hellre vara en sån som inte successivt får allt mindre hår på huvudet.

Vad hatar du mest av allt?

– Hårdrock.

Vilken bok har betytt mest för dig?

Kunskapens frukt av Liv Strömquist. Det är tack vare den jag bor i en så fin lägenhet.

Det konstigaste stället du har vaknat upp på?

– Malmö.

Ångrar du något i livet?

– Att jag någonsin tackat ja till att göra privata gig. Också när det är optimala förutsättningar, på en klubb dit publiken har kommit frivilligt, är det nästan för krystat och obehagligt med standup. Idén att det skulle gå att göra på Skatteverkets julfest är bisarr.

Hur skulle du vilja dö?

– Motvilligt. Kommer inte att bjuda mina anhöriga på något värdigt avsked, det blir ångestvrål och skuldbeläggande rop på hjälp.

Vilket är tidernas coolaste filmcitat?

– I Farväl Falkenberg gör de inbrott, inte för att stjäla utan för att de vill kolla lite. När Holger kommer in i huset tittar han sig omkring och säger: ”Här bos det.”

Vad har du för skärmsläckare på telefonen?

– En bild från Fåfängan i Stockholm. Kanske för att jag, sedan jag flyttade till Malmö, saknar att bo i en stad där det finns utsikt.

Vad är det värsta någon har sagt till dig?

– ”Nästa station Helsingborg.”

Vem skulle du vilja be om ursäkt till, och varför?

– De lokala banden jag recenserade som genant dålig Andres Lokko-imitatör i Norrbottens-Kuriren under början av 00-talet.

Hur känns kärlek?

– Det är skönt att för en gångsskull vara säker på något vilket gör att kärlek på något märkligt vis också känns bra när den är olycklig.

Ola Söderholm är aktuell med podcasten Stormens utveckling och standup-skivan Totalen som finns på Spotify.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.