Oralsex kan orsaka cancer i munnen – allra störst risk för män

Cancer i tunga, tungbas och tonsiller har ökar de senaste åren, enligt siffror från Socialstyrelsen. Anledningen är HPV-viruset, som bland annat sprids genom oralsex.

Mikaela Alex | Foto: Pexels  |  Publicerad 2017-12-19 17:10  |  Lästid: < 1 minut

Allt fler svenskar drabbas av cancer, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande. Samtidigt minskar dödligheten.

”Att allt fler diagnostiseras med cancer kan till viss del förklaras av befolkningsökningen, att vi blir äldre, screening och förbättrade diagnostiska metoder. Även exponering för riskfaktorer kan spela in”, säger Staffan Khan, statistiker på Socialstyrelsen.

Statistiken visar också att även om dödligheten har minskat så är det inte jämt mellan könen.

”Statistiken visar att insjuknandet och dödlighet minskat hos män under flera decennier, men samtidigt ökat hos kvinnor. Att rökning ökade bland kvinnor under andra halvan av 1900-talet är en förklaring till det”, säger Staffan Khan.

Oralsex möjlig orsak till cancer

Ju fler kvinnor man utför oralsex på, desto större blir risken att få viruset

Cancer i sköldkörtel, tunga, tungbas och tonsill är några cancertyper som har ökat mycket de senaste åren. Att cancer i tunga, tungbas och tonsill har ökat så är starkt kopplat till infektion av humant papillomvirus (HPV).

Ny forskning visar att något som ökar risken att smittas av viruset är oralsex, och då framför allt för män. Ju fler kvinnor man utför oralsex på, desto större blir risken att få viruset, som i längden kan orsaka cancer. Det finns ett liknande samband för kvinnor, men det är inte alls lika tydligt.

För kvinnor ligger viruset bakom 90 procent av alla fall av livmoderhalscancer.

Idag är den vanligaste cancerformen hos kvinnor bröstcancer, något som 7 500 kvinnor diagnosticerades med förra året, och 1 400 avled av. Hos män är det istället prostatacancer som är vanligast. 10 500 män drabbades i fjol, och 2 300 dog till följd.

Den cancersort som skördar flest liv idag är dock lungcancer, något som dödade omkring 3 600 personer under 2016, ungefär lika många män som kvinnor.

Källa: Cancerfonden, Socialstyrelsen, Dagens Medicin

Artikeln publicerades först på MåBra.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-12-19 17:13