Singelaktuelle Oscar Zia: ”Underbetyg till svenska folket att jag bara kom tvåa i Melodifestivalen”

Oscar Zia

Oscar Zia är tillbaka med nya singeln ”Ingen kan göra dig hel”. För Café berättar han om familjemiddagar med kock ”känd från tv”, motgångar i Melodifestivalen och Let's Dance samt Mauro Scocco- och Dr. Martens-älsk.

Joakim Almén  |  Publicerad 2019-09-20 10:32  |  Lästid: 3 minuter

Det är svårt att ta in att Oscar Zia är blott 22 år (han fyller 23 i början av oktober). Redan 2012 var han med i svenska X Factor, 2014 var han med i Melodifestivalen för första gången och 2016 kom han tvåa i den folkliga musiktävlingen med låten Human (mer om det senare). När den karismatiske skåningen inte gör musik har han hörts och synts i radio och tv, bland annat i P3.

Men nu är det fullt fokus på musiken. Förra året släppte Zia sitt första material på svenska och nu är han aktuell med poprökaren Ingen kan göra dig hel, den andra singeln från ett kommande album som planeras att släppas 2020. Zia själv säger att den nya musiken är mer personlig och att ”fyllehångel är utbytta mot fyllebråk och känslan av att gå hem tillsammans med nån genom natten är utbytt mot att gå hem ensam, röka tre cigg i rad och plocka upp sin telefon som man kastat i marken samtidigt som man undrar var allt gick fel.” Spännande.

Vi ville veta mer om Oscar Zia och bad honom besvara vårt frågeformulär.

Hur är din familjemiddag?

– Min bror är ju kock ”känd från TV” vilken han gärna påtalar när det är dags att laga mat till familjen. Så det blir väl mest att vi alla ska sitta och beundra när han ”skapar” mat. Men gott blir det och vin dricks, så det är väl toppen!

Vad vet du i dag som du önskar att du visste när du var 15?

– Att jag är homosexuell.

Vems råd följer du slaviskt?

– Fråga mina nära och kära och de kommer säga att jag är en person som frågar alla om råd men aldrig någonsin lyssnar på svaren jag får tillbaka. Värdesätter ändå det hos mig själv, att jag vågat tro på mig själv.  

Vilken produkt skulle höja din livskvalitet?

– Finns det kalendrar som fungerar och som man orkar hålla koll på mer än ungefär en vecka varje höst när man ska ha ”omstart” i livet? Om nej så skulle det gärna få finnas.

Vilket är ditt favoritgift?

– Arsenik verkar soft?

Vad gör du när du får kritik?

– Om det är från en vän så brukar jag snabbt och enkelt säga upp vänskapen. Om det är från en random eller en sanningssägare så nickar jag och ler. ”Det ska jag tänka på”. Alltså, kritik är inte alltid dåligt, jag kan ta det. Ibland. Om det är befogat.

Vilken svensk person önskar du att vi fick se mer av?

– Oscar Zia.

Vad är mest fel i världen just nu?

– Bortsett från det uppenbara svaret att vi håller på att förstöra vår egen planet så till exempel att det är olagligt att vara homosexuell i 70 av världens länder. Till och med belagt med dödsstraff i flera av dem. Men förmodligen hinner väl planeten brinna upp innan det är åtgärdat. 

Vilka är dina favoritskor?

– Dr. Martens använder jag 6/7 dagar i veckan. Känns alltid mäktigt att gå till studion i likadana skor som burits av ungefär alla musiker någonsin.

Skryt om en framgång!

– Mitt deltagande i Melodifestivalen 2016 är fortfarande enligt mig det bästa som hänt Mello. Underbetyg till hela svenska folket att jag bara kom tvåa? Frans är en absolut ljuvlig person men levde han inte lite på Zlatan-sången fortfarande? Eller det kanske man inte får säga i det här jävla landet?! 

Vad är det närmaste du har kommit att dö?

– Jag är psykiskt nära döden varje söndag. Fysiskt nära döden varje gång jag åker Voi. Jag ska inte vistas i trafik. Hoppade även Bungy Jump en gång.

Erkänn en motgång!

– Markoolio slog mig i Let’s Dance. Med bruten fot.

Vilken är den senaste låt du repeatade ihjäl?

Jag saknar oss med Mauro Scocco, en otrolig låt och förebild både musikmässigt men också till sättet. Drömmer om att själv om 40 år vara en tjurig svensk/italiensk-popgubbe som dyker upp i rutan lite då och då.

Vilket är det konstigaste stället du vaknat upp på?

– Ålands flygplats.

Vilket är ditt livs största misstag?

– Att det har tagit så lång tid att börja lyssna på mig själv. I många år, även när jag var liten, så var jag så mån om att andra skulle få ta den plats som kanske egentligen var självklar för mig att ta. Men jag vågade aldrig riktigt. Idag kan jag nästan njuta av att vinna en diskussion, eller råka spilla en kaffe och få alla blickar på mig.

Vilket av dina karaktärsdrag är du minst stolt över?

– Jag ber ofta om råd som jag sen aldrig följer eller lyssnar på, sen stannar jag ofta kvar i mönster och beteenden som jag vet är skadligt för mig. Jag är också missunnsam, något som bara grunder sig i min osäkerhet tror jag. Min vän som sitter här bredvid mig skriker att jag också är disträ. Vet inte om jag håller med.

Vem skulle du vilja be om ursäkt till, och varför?

– Jag kommer alltid ha dåligt samvete för att jag inte fattade att en kille var kär i mig på gymnasiet, jag tyckte uppenbarligen om honom också men betedde mig inte som så vore fallet. Så här kommer den, ursäkten: Sorry Johannes, det kanske blir vi i nästa liv.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-09-20 10:32