Annons
Annons

Manligt ”p-piller” 100 procent säkert i test – då kan du köpa det

Skulle du injicera Vasalgel om det fanns tillgängligt?

Joel Linde
Foto Parsemus Foundation

manligt-p-piller-vasalgel

De senaste åren har unga människor blivit allt sämre på att använda kondom när de har sex med en ny person. När RFSU undersökte frågan 2013 uppgav 48 procent att de använde kondom vid nya kontakter, men den siffran hade sjunkit med 5 procent 2016.

Annons

Och för män är i dagsläget vasektomi det enda alternativet till kondom. Men nu är forskare på god väg att introducera ett tredje alternativ. Vasalgel är en av produkterna som varit mest intressanta de senaste åren, då den inte innebär något större ingrepp eller några bieffekter. Metoden går ut på att en hydrogel injiceras i sädesledaren och hindrar spermierna från att nå från testikeln ut till sädesvätskan. Vätskan kommer däremot förbi och ut, medan spermierna blockeras och absorberas av kroppen igen.

Gilla Cafe.se på Facebook

Produkten testades på 16 rhesusapor vid University of California. De fick sedan leva tillsammans med en grupp fertila honor, men efter två parningsperioder hade ingen blivit dräktig. Alltså var produkten 100 procent effektiv.

Tidigare har man även konstaterat genom test på kaniner att det går att omvända ingreppet genom en annan injektion, vilket inte är lika lätt med vasektomi, men fler test planeras på apor och så småningom människor.

Debatten om preventivmedel är ständigt aktuell eftersom det är en fråga om ansvar. I en undersökning som brittiska Telegraph gjorde var dock en stor majoritet – 83 procent – av männen positiva till att använda en produkt som Vasalgel.

Och enligt den icke vinstdrivande organisationen Parsemus Foundation, som utvecklar produkten, ska de inte behöva vänta särskilt länge till. De hoppas kunna påbörja kliniska studier på människor redan 2018 och ”kort därefter” lansera produkten i EU och Nordamerika.

Café har tidigare skrivit om en liten apparat som opereras in för att stoppa spermierna, samt ett test av en nytt manligt preventivmedel som fick avbrytas efter att testpersonerna drabbats av depression och humörsvängningar.

Annons

Dela (1.03k)
TweetaLaddar