Annons

Injicerade hormoner det senaste i jakten på preventivmedel för män

En ny studie på preventivmedel för män har visat lyckade resultat, trots att flera män valde att hoppa av på grund av humörsvängningar, högt blodtryck och smärta. Biverkningar som inte är något nytt om du frågar kvinnor.

Joel Linde
Injicerade hormoner det senaste i jakten på preventivmedel för män

Vi har bland annat tidigare skrivit om en liten apparat som opereras in i pungen för att kunna stänga av och på flödet av sädesceller, och det pågår många andra projekt för att hitta en bra lösning för en motsvarighet till kvinnornas p-piller, stavar och spiraler.

Annons

Nu rapporterar magasinet Broadly om en ny studie där 320 män i åldern 18-45 deltog. Under en 56 veckor lång period fick de två olika hormoner injicerade. Dels testosteron och dels progestogen, som tillsammans minskar produktionen av spermier.

Gilla Cafe.se på Facebook

Totalt inträffade fyra graviditeter, så det var ju inte helt perfekt, men det innebär en effektivitet på 96 procent – jämfört med 99,9 procent för p-piller.

Tyvärr fick studien avbrytas tidigt då tjugo män valde att hoppa av på grund av bieffekter.

Sex av männen ska ha avbrutit på grund av humörsvängningar medan sex andra valde att hoppa av på grund av acne, smärta, panik vid första injektionen, hjärtklappning, högt blodtryck och erektionsproblem. De övriga åtta hoppade av på grund av orsaker som kan relateras till humörsvängningar.

De här bieffekterna låter visserligen inte speciellt roliga, men många av dem känns igen från de preventivmedel som idag bara fungerar för kvinnor och som de är ganska vana vid att få genomlida.

Trots resultaten är forskarna positiva eftersom de injektioner som genomfördes trots allt fungerade väldigt bra.

Kanske är det här ett steg mot att kunna ge män samma förutsättningar för att skydda sig som kvinnor. Förutom att använda kondom är det ju endast kvinnor som i dagsläget har ytterligare alternativ till preventivmedel (bortsett från sterilisering).

Jakten på ett nytt preventivmedel för män fortsätter…

Här kan du läsa mer om studien.

Mer om samma ämne från Café!

Nytt preventivmedel för män – ”spermaspärr” istället för kondom?

Stort steg närmare p-piller för män

Annons

Dela (21)
Tweeta

Annons


Laddar