Unga vuxna ligger mindre än någonsin tidigare – vi har tagit reda på varför

Milleniegenerationen har i snitt färre sexpartners än tidigare generationer hade vid samma ålder – och de har även sin sexdebut senare. Café har pratat med experten Therése Skoog för att försöka förstå varför.

Sofia Börjesson | Foto: Shutterstock/SVT  |  Publicerad 2017-01-19 10:58  |  Lästid: 3 minuter

De bor kvar hos föräldrarna allt längre, de dricker i mindre utsträckning och de ligger inte runt lika mycket som tidigare generationer. Jag talar om de unga vuxna som tillhör den så kallade milleniegenerationen. På engelska kallas de “millennials” och de som brukar räknas dit är födda på 80- eller 90-talet.

I två relativt nya studier har det framkommit en del intressanta fakta om dessa unga vuxnas sexliv. Dels har forskare vid San Diego State University tagit fram en rapport som visar att milleniegenerationen har färre sexpartners än tidigare generationer hade när de var i samma ålder. I en annan rapport får vi också veta att färre personer mellan 15 och 19 år har haft sin sexdebut i dag jämfört med tidigare generationer, särskilt bland unga män.

Så vad beror det på? Vi har pratat med Therése Skoog, docent vid Göteborgs universitet och Örebro universitet, som har forskat kring ungdomar och deras sexuella utveckling.

– Utifrån det jag vet om hur ungdomar fungerar så blir jag inte särskilt förvånad över fynden i studierna som du nämner. Däremot kan man ju fundera över huruvida det står för något positivt eller negativt att ungdomar har mindre sex och väntar med sin sexdebut, säger hon.

Therése Skoog menar att även om det kan tolkas som positivt och att unga människor är mer ansvarsfulla i dag än tidigare så kan också trenden bero på negativa orsaker. Till exempel oro, ångest och antidepressiva mediciner.

7 rimliga orsaker till att unga vuxna ligger mindre

1. Ångest

Ungdomar rapporterar mer psykisk ohälsa nu än tidigare, enligt flera undersökningar och i flera länder. Och man vet sedan tidigare att psykisk ohälsa bland äldre grupper är kopplat till ett mindre fungerande samliv. Dessutom skrivs allt fler antidepressiva mediciner ut till unga, vilket kan minska sexlusten.

– Det är intressant att tänka på. Vill vi har ett samhälle som trycker i ungdomarna antidepressiva? Hur kommer det att påverka familjebildandet i framtiden?

2. Ideal

Många forskare talar om ett snävare ideal i dag än tidigare, och det skapar ett dåligt självförtroende hos många unga, berättar Therése Skoog.

– Det finns väldigt tydliga normer kring hur man ska se ut, och normen blir bara tajtare och tajtare. Det går att koppla till att många unga, särskilt flickor, är missnöjda med sina kroppar och önskar att de kunde förändra sina utseenden. De får en negativ relation till sina kroppar vilket i sin tur påverkar om de vill vara intima med andra eller ej.

3. Duktigheten

Unga i dag är generellt sett duktiga. De vill prestera i skolan, de dricker mindre alkohol, de är duktigare på att använda kondom och är mer samvetsgranna än förut. Men det är inte odelat positivt.

– Det finns intressanta paralleller att dra till Japan här. Även där har man sett att unga inte är lika sexuellt aktiva och att de lider av psykisk ohälsa på grund av press och stress. Det generella livsmönstret kan trycka undan sexlusten.

4. Sociala medier

Den psykologiska stress som många upplever på grund av sociala medier kan också bidra till minskad sexlust, tror Therése Skoog.

– Man har så mycket på gång hela tiden, och det är en stress att ständigt ha koll. Stress och oro minskar lusten per automatik, och om man dessutom ägnar väldigt mycket tid åt mobilen så får man mindre tid för annat.

5. Alkoholvanor

Alkoholkonsumtionen bland unga har minskat de senaste åren, och även det går att koppla till att man inte har lika mycket sex i dag.

– Alkoholdrickande och sex hänger ofta ihop. Ju mer man gör av det ena desto mer gör man av det andra.

6. Tinder

Man skulle kunna tro att Tinder (och andra dejtingappar) gör det lättare för unga människor att hitta potentiella sexpartners. Men det finns sociologer och psykologer som menar att fler valmöjligheter gör det svårare för människor att fatta beslut.

– Förr fanns det inte valmöjligheter på samma sätt som i dag. Man blir väldigt medveten om att man väljer en person, men väljer bort flera andra. Då blir det plötsligt väldigt svårt att känna att man väljer rätt. Det blir stressande och kan göra att man blir beslutstrött.

7. Bostadsbristen

Bostadsbristen har lett till att allt fler unga vuxna bor kvar hemma hos sina föräldrar längre. Och det gör ju hela grejen lite klurig.

– Många beteenden är ju styrda av möjligheter. Finns det fotboll i hemmet där du växte upp? Då är det troligt att du kommer att spela fotboll. Finns det ingen alkohol i hemmet? Då är det mindre troligt att du dricker. Kan du inte vara ostörd? Då är det också svårare att ha sex.

Det finns även en undersökning som talar om hur många ens partner tycker det är okej att man har haft sex med, läs mer om undersökningen här >

Vi tycker det vore roligt om du ville fortsätta ha kontakt med oss – anmäl dig gärna till vårt nyhetsbrev nedan.

[newsletter]

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:31