Hoppa till innehåll

På det här gatuköket tar det ett halvår att få maten

Markus Thörnhammar

Stjärnkocken Paul Svensson (känd från tv!) öppnar på torsdag ett gatukök som tar begreppet Slow Food till en ny nivå. Men du kan tyvärr inte beställa en tunnbrödrulle eller kokt med bröd.

På Pauls gatukök, som i dagarna slår upp luckan på Norrmalmstorg i Stockholm, lagas inte bara maten på beställning – den odlas på beställning. Detta i en odlingslott på Rosendals trädgård. Ungefär ett halvår efter lagd beställning är sedan käket klart att, ja, käkas.

– Ett halvår är den tiden det tar att plantera, odla och skörda råvarorna till maten som serveras. Generellt sett odlas det idag betydligt mycket mer råvaror i världen än vad vi faktiskt behöver, framförallt eftersom vi sällan tar vara på hela råvaran. Därför är antalet rätter som serveras begränsat och styrs av den tillgängliga odlingsytan på Rosendal, säger stjärnkocken Paul Svensson, som tillsammans med Stockholm Gas står bakom gatuköket, i ett pressmeddelande.

Den mat som Paul Svensson ska servera till tålmodiga gäster skiljer sig emellertid åt från traditionella gatuköksrätter som tunnbrödsrulle, kokt med bröd med extra räksallad och 90-grammare med ljuvlig lågprisost.

Den enda rätt som Pauls Gatukök erbjuder är nämligen en taco på vintagebröd, mole på grillade rödbetor, guacamole på bondbönor och krispig septembersallad på fänkål, fermenterad rabarber och koriander. Till det serveras en alkoholfri rabarber- och äpple-”mojito”.

Maten på Pauls gatukök.

Pauls gatukök har öppet för beställningar, både på nätet och på Norrmalmstorg, mellan torsdag den 4 april och fredag den 5 april. Det är först till kvarn som gäller då Rosendals odlingsyta alltså är begränsad.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.