Paddla som ett proffs

Bra träning, naturupplevelse och kul. Det är bara tre av anledningarna till varför du ska paddla kajak i sommar. Michael Löfgren, instruktör vid Örnsbergs kanotsällskap, berättar mer. * * * Många är vi som har paddlat de tunga  och stora havskajakerna i skolan eller på semestern. Fördelen är att de stabila och har ett lastutrymme […]

Publicerad 2013-07-02 08:28  | Lästid: 2 minuter | Patrik Hedlund

Bra träning, naturupplevelse och kul. Det är bara tre av anledningarna till varför du ska paddla kajak i sommar. Michael Löfgren, instruktör vid Örnsbergs kanotsällskap, berättar mer.

* * *

Många är vi som har paddlat de tunga  och stora havskajakerna i skolan eller på semestern. Fördelen är att de stabila och har ett lastutrymme – det är dock inte de du bör använda om du hade tänkt att använda kajaken som ett träningsredskap.

– Havskajaker är bra för att ge sig ut längre turer, när man behöver ha med sig tält och annat, förklarar Michael. Men för mej känns det som att paddla en finlandsfärja.

Michael förespråkar de ”ofantligt mycket roligare” och smalare kajakerna och surfskidor.

– De ska ses som ett kul träningsredskap som man ger sig ut på högst ett par timmar.

Vad tränar man när man paddlar kajak?
– I början, innan man har lärt sig tekniken, så kommer man få mest träning i armarna, men när man lär sig paddla på riktigt så kommer man träna hela övre kroppen, mycket bål och rygg, men också en del ben.

Ben?
– Ja, man tar kraft i paddeltaget  med dem när man paddlar på en lite högre nivå.

Vad kostar det att börja?
– I vår klubb kostar det 1 500 kronor per år. Då får man tillgång till klubbkajakerna  och får använda  dem så mycket man vill. Vi ligger ju i Stockholm och är i förhållande till många andra klubbar extremt dyra. Ute i landet är det billigare. Vi har två klubbhus ett på Reimersholme var vi främst paddlar motionskajaker och surfskidor – det andra är i Gröndal där det också finns ett stort antal havskajaker.

Och om man vill köpa en egen kajak?
– De finns i alla prisklasser, man kan få en helt okej för 5 000 kronor men man kan spendera upp till 50 000 kronor för något riktigt fint i kolfiber. Men jag skulle rekommendera att man lär sig tekniken först och lånar en lättmanövrerad kajak i någon klubb den första säsongen, så man får en bättre bild av vilken typ av kajak man vill äga.

Patrik Hedlund

Michael Löfgren är instruktör vid Örnsbergs kanotsällskap i Stockholm.

 

Dela på Facebook
Tweeta