Hoppa till innehåll

Stockholms 18 bästa badplatser och stränder

Helle Kikerpuu

Nordens Venedig har badplatser så det räcker och blir över. Vi listar några favoriter – från de ikoniska klippbaden till sandstränderna och små insjöarna.

1. Smedsuddsbadet

Ett stenkast från Rålambshovsparken på Kungsholmen ligger Smedsuddsbadet innästlat i en vik till Riddarfjärden. Sandstrand, stor gräsmatta och brygga med badstege finns, dessutom en tillgänglighetsanpassad ramp. Litet kafé med glass finns vid badet. På andra sidan udden ligger restaurangen och sommarbaren Eden.

Ta sig hit: Buss (bland annat nr 4 och 1) till Västerbroplan och promenera cirka fem minuter.

2. Långholmen

Den idylliska gröna ön mitt i staden har mycket att erbjuda i badväg. På öns nordöstra del sida finns det omtyckta klippbadet som man delar med stadens hundar, lite längre bort ligger Långholmens strandbad. Det finns både hotell, trädgårdskafé och restaurang på ön – man kan med andra ord stanna på ön.

Ta sig hit: Promenera en kvart från Hornstulls tunnelbana.

Citybad vid Långholmen. Foto: Fond & Fond/stockholmmediabank.com

3. Fredhällsbadet

Det officiella Fredhällsbadet drivs av Fredhälls badklubb och blickar ut över Tranebergssundet. Under sommarmånaderna juni till augusti är badet öppet för allmänheten varje dag mellan 09.00 och 19.00. Badet är inhägnat och inne på området finns, förutom de varma klipporna, en mindre gräsmatta och bryggor. Är badet fullt kan man gott och väl bada från en intilliggande klippa. Här finns även det lila sommaröppna kaféet Badklippan med smörgåsar och nybakade bullar. Öppet alla dagar 10–18.

Ta sig hit: Ta tunnelbana till Thorildsplan eller buss 65 till Fredhäll och promenera sista biten.

4. Tanto strandbad

Det kompakta badet har en smal sandstrand som är hyfsat långgrund, dessutom finns bryggan med hopptorn och en mindre klippa. Toppen för barnfamiljer som vill svalka av sig, men gillar man inte folksamlingar bör man välja en annan badplats. Här trängs såväl badare som Tantolundens övriga besökare – ett hopkok av löpare, flanörer, minigolfare, kompisgäng och en och annan alkis och polis.

Ta sig hit: Tunnelbana eller buss till Hornstull.

5. Örnbergets klippbad

Kan också kallas “Vintervikens klippor” av både lokalbor och badgäster, men ska inte misstas för “Vinterviksbadet” som är en liten och inte särskilt trevlig badplats inne i viken där man även går in med hyrkajaker. Nej, det är de ikoniska klipporna vid båtklubben de flesta är ute efter. Här finns gångbrygga längs klipporna med trappor ner i vattnet, en flotte och en bastu man kan hyra. Det kan absolut bli lite trångt på bryggan, men är man ute efter att lapa sol på en klippa och äta pizza från den lokala pizzerian finns det många härliga platser att slå sig ner på.

Ta sig hit: Tunnelbana till Örnsberg och sen cirka 10 minuters promenad.

6. Ormbergets brygga

Gröndals klippor och stora soldäck nedanför Ormberget är generösa och välkomnande, och närmare E4:an kommer man inte. Ta med fika eller glass från prisbelönta Lundbergs konditori och njut av båtarna och kajakerna som seglar förbi.

Ta sig hit: Tvärbanan till Gröndal (stängt under sommarmånaderna 2024, men buss till Trekanten och promenad längs med kajen i cirka 10 minuter).

7. Mälarhöjdsbadet

Perfekt badställe med sandstrand och lutande gräsmattor med härlig skugga från träden. För bad finns såväl brygga och hopptorn, och på torra land finns lekplats och basketplan. En kort promenad bort ligger det solgula trähuset från 1867 som inhyser Konditori Lyran där man kan äta och fika.

Ta sig hit: Parkering finns i anslutning till badplatsen (brant backe ner). Ta annars tunnelbanan till Bredäng och promenera en kvart, eller buss 135 till hållplats Mälarhöjdsbadet.

8. Kyrkviksbadet

Runt omkring Järlasjön finns en hel del bryggor, men styr kosan mot Kyrkviksbadet. Här har någon haft trall på hjärnan. Att kalla konstruktionerna en brygga är att måla upp falska bilder av detta jättebygge. Det finns två badbryggor. Den östra har badstegar och sitt- och liggplatser, och stolpar där du kan hänga upp din egen hängmatta. Den västra bryggan har fler sitt- och liggplatser.

Ta sig hit: Flera bussar från Slussen går till närliggande busstationen Finntorp. Vid den östra bryggan hittar du cykelparkeringen och här finns också två toaletter. Ingen bilparkering i direkt anslutning. Så fort Saltsjöbanan börjar gå igen är det smidigt att ta tåget till stationen Saltsjö-Järla.

Kyrkviksbadet, likt en rymdfarkost för badsugna. Foto: Ryno Quantz
Varsågoda, kom in och bada, sola eller chilla i hängmattan. Foto: Ryno Quantz

9. Brunnsvikens strandbad

I Frescati hage, ett stenkast från Stockholms Universitet, på Brunnsvikens sydöstra strand ligger ett medelstort strandbad. Det är barnvänligt med skön sandbotten, här kan man välja mellan en strand, brygga och klippor. Lite längre norrut ligger ett spontant nakenbad – bara så du vet!

Ta sig hit: Tunnelbana till Universitetet och cirka 10 minuters promenad.

10. Ängsholmsbadet

Vid Rönningesjön i Täby ligger Ängsholmsbadet innästlad mellan villorna. Här badar mest lokalbor, därför slipper man massorna som hänger vid Hägernäsbadet. Här finns boulebana, basketplan och grillplats. Dessutom finns en tillgänglighetsanpassad badramp och ett hundbad lite längre bort.

Ta sig hit: Två parkeringsplatser för rörelsehindrade finns i anslutning till vändplatsen på Effes väg, 200 meter från badplatsen. Kollektivt med Roslagsbanan till Viggbyholm station, köp med fika från stationskaféet och promenera 20 minuter. 

11. Strålsjöbadet

En liten sjö mitt i naturreservaten Strålsjön-Erstavik och Älta Mosse-Strålsjön. En sjö som främst besöks av lokalborna. Stigen från parkeringen kantas av tallar och blåbärsris. Den barnvänliga lilla sandstrand ramas in av två bryggor med badstegar. Det finns massor med skugga under träden, cykelparkering, vacker natur som omger den lilla sjön och en bajamaja när nöden är som störst.

Ta sig hit: Parkering finns vid Erstaviksbommen och det tar cirka 10-15 minuter att nå sjön via en gångstig, även mer cykelvänlig led finns.

12. Flatenbadet

Att komma till ikoniska Flatenbadet är som att träda in genom porten till ett nöjesland. Den enorma sandstranden som breder ut sig likt ett amfiteater, ombytesbåsen står i rad vid entrén, bakom dem en minigolfbana. Badsugna kan gå i från stranden, ta ett skutt i från bryggorna eller hopptornet, hungriga eller glassugna har tillgång till kiosk. Det finns inget man saknar här. Lite längre norrut ligger en barnanpassad strand och brygga.

Ta sig hit: Parkering i direkt anslutning till badet, buss 401 går från Slussen.

Välkommen till Flatenbadet. Foto: Helle Kikerpuu

13. Lida badplats

Lida Friluftsgård är en del av naturområdet Hanveden. Här finns allt man kan önska av en friluftsgård – fullt med naturnära aktiviteter för barn och vuxna, hagar med betande getter, grillplatser och så Lida badplats vid sjön Getaren. Borra ner fötterna i den finkorninga sanden eller ta plats på gräsmattan. Stranden är barnvänligt långgrund och omgiven av badbryggor. Lite längre bort, nedanför skidbacken, finns ett separat hundbad. I anslutning till stranden finns ett kafé, men så finns också Lida Värdshus med riktigt bra mat.

Ta sig hit: Parkering finns i anslutning till Lida. Ta annars pendeltåget mot Södertälje och gå av vid Tullinge station. Härifrån går buss 721 och 721X till Lida.

Nackareservatet

Nackareservatet är ett naturreservat och friluftsområde beläget inom Stockholms kommun och Nacka kommun i Stockholms län, därav används också pluralformen Nackareservaten. Här finns flera härliga sjöar. Vi listar tre stycken:

14. Källtorpssjön

Intill friluftsgården Hellasgården ligger Källtorpssjön. Här finns restaurang och kafé, vandringsleder, bastu och möjligheten att hyra kanot. Det finns klippor och bryggor runt om sjön samt två barnvänliga sandstränder. 

Ta sig hit: Det är enkelt att ta sig hit med bil. Buss 401 går från Slussen till Älta flera gånger i timmen.

15. Ulvsjön

Runt lilla Ulvsjön finns inga anordnade badplatser och därför är det färre badare som trängs här, men tycker man om spontana klippbad och att simma bland näckrosor är det ett ypperligt alternativ.

Ta sig hit: Promenera från Söderbysjön.

16. Söderbysjön

På den västra sidan av Söderbysjön ligger badplatsen med två små sandstränder, stora gräsmattor och några klipphällar att sola på. Ta cykeln hit eller följ någon av vandringslederna i området. Kaféet/golfklubben säljer fika och glass. Med kanot kan man göra en fin paddlingstur från sammanlänkande Dammtorpssjön via Söderbysjön till Ältasjön.

Ta sig hit: Närmaste parkering finns vid Dammtorp och Hellasgården. Promenera cirka 30 minuter från Bagarmossens tunnelbana. 

Bästa badplatser för nakenbad

17. Kärsön vid Drottningholm

Ett stenkast från Drottningholm och Kungaparets privata residens ligger ett spontant nakenbad på norra Kärsön, även kallad ”kungliga sandstranden”. Härliga klippor att ett dopp ifrån. Inga bekvämligheter finns i form av bord, kafé eller toaletter. Ta bussen till hållplats Brostugan och promenera cirka 10-15 minuter till klipporna.

18. Ågesta i Farsta

Stockholms stads enda officiella nakenbad. Badet är beläget på en udde på södra sidan av sjön Magelungen och är Naturistföreningen Eos hemvist under somrarna. Här finns grillplats, toalett, en bouleplan samt kallvattendusch och dricksvattenkran. Alla slags badare får plats med  barnvänlig sandstrand, badflotte och badbrygga med badstege.

Håll koll på vattenkvaliteten!

Artikeln publicerades ursprungligen på Cafés syskonsida Vagabond.

Credits
Foto: Getty Images

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.