Annons

Pappans bild på frun och barnen har skapat stor debatt

Pappan David Brinkley tog en bild på sin fru och deras två barn när de låg tillsammans i sängen för att visa sin kärlek till dem. Men bilden väckte stor irritation och debatt på nätet om samsovning.

Joel Linde

En pappa tog ett kort av sin fru och deras två barn, när de alla tre låg i sängen till synes sovandes. Till bilden skrev han:

”Om jag behöver tränga in mig i ett hörn i sängen ibland? Ja? Men Gud, hur vacker är hon inte när hon håller om mina barn? Jag vill bara säga att jag är så stolt över besluten min fru fattar som mamma och jag stödjer varenda ett av dem.”

Annons

Vad som var tänkt som en kärleksförklaring till sin fru och deras barn inför hans vänner blev i stället en viral bild som delades över 500 000 gånger och skapade debatt över hela USA. Det var nämligen många som förargades över att mamman verkade sova i samma säng som sin bebis.

Gilla Cafe.se på Facebook

”Det här är farligt för bebisen. Bebisar ska sova ensamma, på rygg, i en spjälsäng”, skriver en person.

”Samsovning är inte säkert. Barn rullas över hela tiden, och det här beteendet skapar barn som inte klarar av att sova ensamma utan beröring”, skriver en annan.

Efter de många reaktionerna på bilden gick mamman i bilden, Alora, ut med en officiell förklaring samtidigt som originalbilden plockades bort för allmänheten.

”Den här bilden togs när jag hade en av de tuffaste dagarna som mamma. Jag var trött, hade inte duschat, jag hade en miljon saker att göra och allt jag ville göra var att sätta mig ner och gråta, jag var så känslosam”, skriver hon.

”Min man övervakade alltihop och gjorde det möjligt för mig att ligga bekvämt med dem så här samtidigt som han kärleksfullt och varsamt vakade över oss. Vi skulle aldrig utsätta våra barn för en farlig situation och vår nattsömn ser helt annorlunda ut.”

Den så heta diskussionen om huruvida föräldrar ska samsova med sina barn fick nytt liv i och med bilden och det finns vitt skilda åsikter i ämnet. James McKenna är professor i antropologi och föreståndare av en sömnlaboratorium på Notre Dame universitetet, där mammors och barns sömn studeras.

”Det är biologiskt. När en bebis vidrör, hör och känner lukten av sin mor gör det en enorm skillnad för kroppstemperaturen, hjärtfrekvensen, hormonnivåerna… de regleras av den kontakten”, säger han till CBS.

”Spädbarn är kontaktsökande och deras överlevnad hänger på att vara så nära sin mor som de bara kan.”

Riktlinjerna från Socialstyrelsen är att barn under 3 månader bör sova i egen säng, på rygg, för att minimera risken för plötslig spädbarnsdöd. Vad gäller de lite äldre barnen är det upp till varje förälder att hitta ett sätt som fungerar för dem. Läs mer om barn och sömn på Vårdguiden.

Annons

Dela (59)
Tweeta

Annons


Laddar