Hoppa till innehåll

Petters egna ord efter sin mammas bortgång

Olle Arnell

Artisten Petter Alexis har drabbats av en av de värsta sorger man kan råka ut för. Under gårdagskvällen meddelade Petter, via Instagram, att hans mamma, Gittan, gått bort på det ålderdomshem där hon bodde sista tiden. Med en bild ackompanjerat av en lång fin text på Instagram beskriver Petter känslorna när han väcktes mitt i … Continued

petter facebook

Artisten Petter Alexis har drabbats av en av de värsta sorger man kan råka ut för. Under gårdagskvällen meddelade Petter, via Instagram, att hans mamma, Gittan, gått bort på det ålderdomshem där hon bodde sista tiden. Med en bild ackompanjerat av en lång fin text på Instagram beskriver Petter känslorna när han väcktes mitt i natten av ett samtal från äldrevården och när han tvingades ta ett sista avsked.

”Det är obeskrivligt och smärtsamt när det är min egen mamma. Mitt allt.” skriver han bland annat i texten.

Bilden visar Petters pappa när han sitter vid sängkanten till sin livskamrat som han haft i över 50 år. Petter minns även vännen Christian Falk som gick bort i cancer i juli 2014. Petter hade en nära relation till sin mamma och sorgen går inte att ta miste på.

”Mamma älskade mig verkligen som jag är, på alla sätt och vad jag än gjorde var det fantastiskt.”

”Jag kommer alltid att älska dig för evigt Gittan ”Git-Down” Askergren ❤️ din son Petter.”

Så kom vi till den här sorgliga dagen… Vaknade av att jag hade ett missat samtal inatt. Från äldervården. Panik! Försvarsmekanismer och sköldar upp. Jag hade så svårt att hantera det. Att sen gå in i ett rum där en människa ligger död är ännu svårare. Minns när jag sa hej då till Christian Falk, han var fortfarande varm när jag kysste hans panna men det gjorde så ont. Nu är det det är obeskrivligt och smärtsamt när det är min egen mamma. Mitt allt. Hon är blek, kall men väldigt väldigt vacker. Sen rullar vi in min pappa i en rullstol då de bor tillsammans. Pappa har rödsprängda ögon och det syns tydligt att han är förtvivlad. Han fullt medveten om vad som sker. Min mamma har varit nere för räkning många gånger men hon har alltid ställt sig upp, vägrat ge upp. I natt orkade hon inte längre. Att se min pappa gråtandes, krampaktigt försöka dra till sig henne via sänggaveln bara för att komma nära henne när hon ligger där är det mest smärtsamma och vackraste jag sett. Hans kvinna (vår mamma) är nu död och de har levt i symbios med varandra över 50 år. Hennes aska ville hon att vi skulle sprida bakom två sjöbodar på Sydkoster. Där var det tydligen intima en gång i tiden och min mamma har pratat mycket om just de två sjöbodarna i Långvik. Jag kan hur som helst fortfarande inte ta in det här. Mamma älskade mig verkligen som jag är, på alla sätt och vad jag än gjorde var det fantastiskt. Målade jag en tavla så skulle den hänga på moderna museet, de som inte höll med om det var dumma i huvudet. Hon höll min rygg i alla väder. Mitt allt! Jag har gråtit massor idag och det fortsätter, men när det verkligen går upp för mig! Den totala paniken. Shit! Jag kysste adjö till min mamma på panna, den var iskall till skillnad från Christian Falks. Men hon var vacker där vid sängen och för mig är hon alltid den varmaste finaste. Jag är väldigt glad att du hann träffa min nyfödda son och fick hålla honom. Att se dig där idag var som att all tecken på ålder hade försvunnit och att du äntligen fick ro att vila upp dig på riktigt. Sov gott nu mamma. Du förtjänar det så sjukt mycket!! Jag kommer alltid att älska dig för evigt Gittan ”Git-Down” Askergren❤️ Din son Petter

Ett foto publicerat av petteralexis (@petteralexis)


I en intervju med Jan Gradvall i Cafés majnummer 2011 berättade Petter om när han fick beskedet om sin ADHD och vad det betydde för honom. Men han talar även varmt och mycket om sin mamma och hennes betydelse för honom under uppväxten och genom hela livet. Du hittar det fina porträttet på en av Sveriges största artister här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.