Hoppa till innehåll

Nu släpps Piratens Vodka – en skånsk Explorer-sänkare?

en bild på två flaskor av piratens vodka

Fritiof Nilsson Piraten fortsätter att hyllas genom diverse drycker. Denna gång genom nyheten Piratens Vodka, direkt från Malmö.

1893 startade apotekare Fritz Borg destilleriet Saturnus i Apotek Fläkta Örns lokaler på Stortorget i Malmö. Nu nästan 130 år senare är familjeföretaget Saturnus fortfarande igång och den skånska kopplingen är fortfarande stark. Tidigare i år släpptes en gin i samarbete med malmöiten Tareq Taylor och nu kommer nästa dryck i hyllningsserien till författaren Fritiof Nilsson Piraten.

Nilsson Piraten, som enligt Piratensällskapet var ”mycket skånsk”, är bland annat känd som författaren till Bombi Bitt och jag (i vars filmatisering en ung Stellan Skarsgård spelade huvudrollen). Tidigare har hans nuna och namn setts på snapsen Piratens Besk, Piratens Bitter och Piratens Akvavit. Nu är det dags för Piratens Vodka.

Enligt Edward Liepe, ägare av och 4:e generationen i Saturnus, finns det förutom det skånska även en personlig koppling till Piraten som var god vän med Liepes farmor och farfar.

– Inte sällan var Piraten på Saturnus och hälsade på min farfar som var VD. De lärde känna varandra när de pluggade i Lund och sen kom de att umgås en del först i Simrishamn och sedan i Malmö. När vi skulle ta fram en Besk kändes det därför helt rätt att hylla en gammal familjevän som har en tydlig koppling till Saturnus och det är kul att vi nu kan utöka Piraten-serien, Berättar Edward Liepe.

Förutom namnet ska även Piratens enkla stil kanaliseras i den genomskinliga drycken och har man tur kan det även bli underhållande.

– När vi skulle ta fram en Svensk Vodka var det ett självklart val att döpa den till Piratens Vodka. I sin enkelhet producerade Piraten mycket underhållande och välskrivna texter och det är precis den enkelheten vi ville uppnå i vodkan. Svensk sprit på svenskt vete som späds med svenskt vatten. Tillverkat i Sverige. I all sin enkelhet en välgjord hantverksvodka av mycket hög kvalitet., säger Ludwig Liepe, 5:e generationen i bolaget.

Frågan är om Piraten kan sänka Explorers vikingaskepp?

Piratens Vodka (37,5%) lanseras idag på Systembolaget i 10 butiker runt om i Skåne, samt genom Systembolagets beställningssortimentet. Den första batchen består av 2800 flaskor. För varje såld flaska går en peng till Piratensällskapet, som varje år delar ut Piratenpriset och verkar för bevarandet av Fritiof Nilsson Piratens minne. Artikelnummer: 37592. Pris: 229 kr.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.