Hoppa till innehåll

Plura om minnesvärda matupplevelser, favoritviner och varför han sätter sprätt på varenda krona

Plura Jonsson
Rasmus Blom, redaktionschef på Café Magazine

Plura gör comeback i årets omgång av ”Så mycket bättre”. Café ringde upp artisten för att ställa ett par livsviktiga frågor medan han påtade i trädgården i sitt torp i Sörmland.

Namn: Per ˝Plura˝ Jonsson.
Född: Den 10 augusti 1951 i Norrköping.
Bor: Torp i Sörmland och lägenhet på Kungsholmen.
Bakgrund: Slog igenom som front­figur i rockbandet Eldkvarn på 70-talet. Med klassiker som Fulla för kärlekens skull och Kärlekens tunga är han en av Sveriges största låtskrivare. 2010 började han göra kokböcker och matprogram i tv. Samma år medverkade han i den första upplagan av TV4:s Så mycket bättre.
Aktuell: Gör comeback i årets Så mycket bättre tillsammans med Benjamin Ingrosso, Helen Sjöholm, Markus Krunegård och Lisa Nilsson.

Hur ser en vanlig dag ut i Pluras liv?

– Jag går upp vid fem, käkar frukost och löser korsord. Betalar räkningar, skickar kvitton och svarar på mejl medan det är lugnt och skönt. Sedan har vi alltid en massa byggprojekt på gång, så hantverkarna brukar komma vid åtta. Då snackar jag med dem om dagens jobb, om jag vill ha ett till eluttag någonstans. Sedan planterar jag blommor och tomater. Efter det åker jag en vända till grovsopen. Det är kul på grovsopen, man pratar med folk och lär sig sortera. På kvällen blir det en god middag och sedan går jag och lägger mig klockan nio.

Du återvänder till Så mycket bättre. Vad fick dig att tacka ja till det?

– Det var så kul förra gången. Även om det var väldigt jobbigt stundtals ville jag återuppleva det igen. Det är alltid trevligt att lära känna nya människor.

Vad var det som var jobbigt senast?

– Just att det var första gången, ingen visste vad det skulle bli för program. Sedan blev det väldigt sena nätter, vilket var jobbigt eftersom man skulle upp vid sextiden för att åka och fiska laxöring eller skjuta lerduva med Lasse Berghagen.

”Varför ska jag dö med en massa miljoner på banken?”

Hur mycket betalt får man för att vara med i Så mycket bättre?

– Det får du fråga min manager om, det är han som har förhandlat det där. Nu minns jag inte hur mycket jag fick förra gången, men jag vet att det var ganska mycket. Jag tackade nej två gånger, men tredje gången höjde de gaget så mycket att jag var tvungen att säga ja. De hade så svårt att få ihop artister då, nu är det tvärtom. Så jag har faktiskt ingen aning om vad jag får. Men jag tror inte att jag får lika mycket som förra gången.

Hur rik är du i dag?

– Skitrik! Min manager tycker att jag lägger för mycket pengar på mina olika byggprojekt, nu senast byggde jag en pool. Han säger att jag måste spara tills jag blir gammal, men jag är ju gammal. Varför ska jag dö med en massa miljoner på banken?

Vad minns du bäst från din medverkan i Så mycket bättre förra gången?

– Det blev problem med Lill-Babs som ramlade och slog sig. Hon snubblade på en sladd mitt i natten och slog ansiktet i cementgolvet. Ambulansen fick komma. När jag gick in till henne dagen efter för att kolla hur hon mådde kände jag inte igen henne. Hon var gul, lila, röd och blå i ansiktet. Helt förändrad. Det första hon hade sagt när hon kvicknade till på det där cementgolvet var: ´Åh nej, nu har jag förstört tv-inspelningen.´ Det var hennes förs­­ta tanke. Ett äkta proffs.

Om du fick drömma ihop en uppsättning av Så mycket bättre, levande och döda, svenska och utländska. Vilka skulle du välja då?

– Det skulle bli en brokig samling. Keith Richards, Bob Dylan, Mauro Scocco, Ulf Lundell, Thåström. Oj, nu blev det väldigt många män. Jag gick i den fällan direkt. Dolly Parton, Emmylou Harris och Patti Smith också. Där har du ett bra gäng.

Foto: Pär Wickholm

Lagar du mycket mat nuförtiden?

– Jag lagar mat varje dag.

Vad blir det till middag i dag?

– I dag har jag brorsan på besök, så jag funderar på något enkelt. Det lutar åt biff med lök. Jag såg att färskpotatisen hade kommit också, så det blir perfekt.

Vilken rätt skulle du rekommendera att bjuda en dejt på?

– Inte fläsklägg med knödel och surkål i alla fall. Det bjöd jag Kajsa Grytt på under vår första dejt. Det tyckte hon inte var kul. Kanske sushi eller ceviche som du gör själv. Det beror helt på vem dejten är.

Sushi är inte det första man förknippar med Plura.

– Det var nog ett år sedan jag lagade sushi senast. Man känner sig så löjlig när man står där i fiskdisken och väljer en liten bit tonfisk, en liten bit lax och en liten bit hälleflundra. Det slutar alltid med hundra bitar sushi till fyra pers. En annan gång skulle jag lära mig laga indiskt och gick och handlade hundra olika indiska kryddor som mest stod och samlade damm i skafferiet. Svensk husmanskost är fortfarande det jag älskar mest.

Vilken är den bästa ensammiddagen?

– Rotmos och fläsklägg.

Kan du rekommendera ett gott vin?

– Albariño. Det är en druva som odlas i Galicien i norra Spanien. Beställ hem några dyra flaskor albariñoviner från Systembolaget. Passar utmärkt till fisk och skaldjur.

Vart går du om du ska ut och käka? 

– Nu har jag mest bott på landet de senaste åren, men om jag är i Stockholm håller jag mig mycket på Kungsholmen. Mäster Anders, Bergamott och Agnes är tre jättebra restauranger där. Åker jag in till stan är Sturehof väldigt bra om man vill äta fisk. Eller Cassi om man vill ha något grillat med pommes frites med bearnaise.

Din bästa restaurangupplevelse?

– Jag och Eldkvarn åt en fyrarättersmeny på restaurang Petri Pumpa i Lund en gång. Vi skulle spela efteråt men hann knappt dit för att det var så gott. Vi gick ut i köket och applåderade efteråt och hann med nöd och näppe till spelningen. I slutet av konserten såg vi servitören stå och dansa som en galning längst fram i publiken, han var helt vild. Sedan finns det en restaurang i Köpenhamn som heter Lumskebugten där danska kungafamiljen brukar äta. Jag var där med Bodil Malmsten en gång när vi var i Köpenhamn för att köpa PH-lampor. Vi hittade inga, men så när vi satt på restaurangen och tittade upp i taket såg vi att hela jävla Lumskebugten var full med PH-lampor. Den senegalesiska kocken där brukar stå och spela trumpet för gästerna.

Hur går det med låtskrivandet?

– Jag är pensionär … Oj, nu kommer det en intressant fågel här. Svartvit flug­snappare. Jag har gått och väntat på den, det är väldigt roligt att se. De brukar bo i holkarna här som jag har satt upp.

Och låtskrivandet?

– Jag försöker dribbla bort låtskrivandet, som du märker. Jag spelar inte med Eldkvarn längre, jag spelar med min son Axel och hans kompisar. De tjatar om att vi ska göra en skiva, så jag borde skriva lite låtar. Det är kul att spela med yngre människor som inte hunnit bli blasé än.

Du har varit verksam i över 40 år. Vilken tid var den bästa?

– Åren mellan 50 och 60, både privat och yrkesmässigt. Karriärmässigt började man ta allt mer på allvar. Det blev proffsigare. Jag gjorde bra låtar under de åren. På det personliga planet började jag acceptera mig själv när jag fyllde 50. Jag slutade bry mig om att jag var tjock eller tunnhårig, det var en väldigt skön känsla.


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.